Među slatkim kruhovima trenutačno nam je najdraži ovaj slatki kruh od pistacija i matche za koji donosimo odličan (veganski) recept
Oduvijek su nam slatki kruhovi tajna strast - kruh od banane, kruh od bundeve, čokoladni kruh... Do sada su se često izmjenjivali na našem stolu za doručak, a ponekad smo ih znali jesti i kao desert ili pak uz popodnevni čaj.
Sada im se pridružio i ovaj odličan slatki kruh od pistacija i matche - žive zelene boje (zahvaljujući matcha prahu!) i divnih okusa. To što su u njemu popularne pistacije ovom kruhu samo daje prednost nad drugim slatkim kruhovima.
Slatki kruh ili kolač, sasvim je svejedno kako nazivamo ovu divotu. Bitno je ta je neodoljivo ukusan!
Recept za slatki kruh od pistacija i matche je u nastavku... Imamo i super vijest za vegane - u ovom receptu koriste se isključivo namirnice biljnog podrijetla!
Slatki kruh od pistacija i matche
foto: Bake to the roots/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Slatki kruh od pistacija i matche
5 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
KRUH OD PISTACIJA I MATCHE
Sastojci
Oštro brašno
150
g
Prašak za pecivo
4
g
Pistacije
100
g
Matcha prah
3
g
Morska sol
2
g
Šećer u prahu
150
g
Biljno mlijeko
150
g
Maslinovo ulje
20
g
ICING OD MATCHE
Sastojci
Kakao maslac
30
g
Suncokretovo ulje
20
g
Šećer u prahu
100
g
Matcha prah
2
g
Postupak
Pećnicu ugrij na 200 stupnjeva i postavi rešetku na sredinu pećnice.
Duguljasti kalup za kruh obloži papirom za pečenje.
Brašno, prašak za pecivo, matcha prah, sol i oguljene pistacije ubaci u multipraktik ili veliku sjeckalicu. Miksaj dok se pistacije skroz ne samelju i sve skupa se ne počne pretvarati u grudice. To znači da su se ulja iz pistacije oslobodila te se ravnomjerno rasporedila po suhim sastojcima.
Dodaj šećer, biljno mlijeko po izboru i ulje i miksaj dalje dok se sve lijepo ne spoji. Pazi da ne premiksaš smjesu.
Ulij tijesto u pripremljeni kalup i ravnomjerno ga razmaži špatulom tako da površina bude glatka. Peci 45–50 minuta, ili dok površina ne poprimi zlatnu boju i čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
Savjet: Nemoj otvarati pećnicu dok ne prođe najmanje 35 minuta, inače bi se kolač mogao srušiti. Kolač bi se trebao lagano dignuti i biti elastičan na dodir.
Izvadite kolač, ostavi ga da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga pomoću papira izvadi iz kalupa.
Kruh pd pistacija i matche bez papira za pečenje stavi na repetku da se potpuno ohladi..
U međuvremenu pripremi glazuru. Rastopi kakao maslac u lončiću na laganoj vatri, zatim dodaj ulje, šećer u prahu i matchu te miješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku, sjajnu glazuru.
Prelij glazuru preko ohlađenog kolača na rešetki, zatim ostavi na sobnoj temperaturi da se stvrdne. Prije nego što se icing stvrdne možeš kolač posuti s još malo matcha praha ili nasjeckanim pistacijama.
Ovaj kolač možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana. Za dulje čuvanje, čvrsto ga zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni do 3 mjeseca. Odmrzavaj na sobnoj temperaturi.