Za neke krvavice, za druge devenice, divenice, kulenice ili čurke, a mnogima omiljeno zimsko jelo spravljaju se od krvi, iznutrica i drugih dodataka koji im daju konačni okus i po kojem se jedna razlikuje od druge.
Na stranu nijanse no tipična formula za izradu krvavice glasi otprilike ovako: petina krvi, petina kruha, ječmene kaše, prosa, heljde ili kukuruznog brašna, desetina iznutrica, svinjskog i goveđeg mesa, masnog tkiva i čvaraka, pa kožica i bujona, obranog mlijeka u prahu i emulgatora. Taj se nadjev onda puni u svinjska crijeva ili umjetne ovitke, a krvavice se potom kuhaju, suše i dime.
Krvavice obožavaju u cijelom svijetu
Krvavice se od pamtivijeka prave na svim stranama svijeta: Englezi uz black pudding na punom tanjuru tradicionalno započinju dan, Nijemcima je to blutwurst, Francuzi se goste boudin noirom, na Islandu jedu blóðmör, dobar dio španjolske i latinoameričke kuhinje počiva na morcilli, Mađari će reći hurka, Vijetnamci dồi, a u Nepalu će jesti ragati.
Okus krvavica razlikuje se od zemlje do zemlje, od podneblja do podneblja, jer će ih neki puniti i kestenom, lukom i heljdom, jedni će u njih rado umijesiti metvicu i mažuran, a drugi kumin, rutu, peršin ili najgverc. A u Aziji i na Pirinejskom poluotoku žitarice će pak zamijeniti rižom.
Krvavice su oličenje zero waste filozofije
No ma kako ih zvali i kakve začine u njih stavljali, krvavice su osmišljene na temelju nasušne potrebe da se ništa ne baci i da se iskoristi sve što se može iskoristiti. One su, mogli bismo reći, jedan od prvih ekoloških proizvoda održive ekonomije.
S vremenom, krvavice su izrasle u pravu deliciju. I dok se danas krvavice, barem u ovim našim krajevima, spravljaju od svinjske krvi, nekad je za temeljac bila korištena i krv krava, ovaca, koza, pataka pa i magaraca i konja, magaraca, i koza; engleski recept iz 15. stoljeća spominje čak i krv pliskavica, morskih svinja iz sjevernih mora.
Zanimljivo, ali iako se krvavice rade od krvi, uostalom otud im i ime, one se mogu puniti i bez nje; eto u Međimurju tako prave ukusne bele ili prosene čurke u koje se stavlja sve što inače ide u one crne, ali ove budu bijele jer u njima nema ni kapi krvi.
Krvavice - zvijezde Homerove "Odiseje"
O krvavicama je pisao još u Homer u svojoj "Odiseji", a spominju se i u kuharici rimskog gurmana Apiciusa. U srednjem vijeku oko krvavica su se vodile žustre rasprave u kojima su se oni koji su vjerovali da je konzumiranje životinje krvi bezbožno djelo pozivali i na Stari zavjet.
Od krvavica se suzdržavao i Isaac Newton no njegovi su stavovi bili izraz njegove brige za dobrobit životinja. Rasprave oko krvavica traju i dalje, a tabori se i dalje dijele na one koji ga rado jedu i one koji odbijaju svaku takvu mogućnost.
Bolje ne može: krvavce s kiselim zeljem i restanim krumpirom
Mudra izreka kaže da se čovjeka ni u raj ne može šibom tjerati, pa se tako nikoga ne može natjerati niti za stol na kojem se puše netom zapečene krvavice, servirane s restanim ili pire krumpirom i kiselim zeljem, uz čašu vina ili kiselog mlijeka, možda kriglu piva.
Neki će krvavice rado jesti uz svježi sir i vrhnje, neki zalijevati umacima ili im kao prilog dodati francusku salatu ili ih servirati na pečenim paprikama s češnjakom. A oni koji ih (za)vole, jest će ih u svakoj prilici. Eto, najveći svjetski gurmani Francuzi godišnje pojedu nevjerojatnih 15.000 metričkih tona boudin noira.
Oni koji izbjegavaju krvavice ne znaju što propuštaju
O ukusima se, dakako, ne raspravlja, no oni koji i dalje izbjegavaju krvavice ne znaju što zapravo propuštaju: nadasve ukusan i hranjiv obrok, koji nas krijepi i vraća nam snagu, jelo bogato proteinima i željezom, s malo ugljikohidrata, često visokim razinama zasićenih masti. Ili, ako zdravlje nekog obroka mjerite kroz povrće, krvavice su uz kelj, brokulu i špinat jelo koje se svrstava u "superhranu".
Mesnice Ravlić nude najbolje od Slavonije u brojnim pakiranjima. Pomno odabrani komadi mesa prema tradicionalnim recepturama Ravlić mesara pretvoreni su u izvorne slavonske delikatese. Njihove crne i bijele krvavice, ali i najbolji švargl te jeger oduševit će sve ljubitelje slavonskih domaćih proizvoda koji znaju cijeniti ono što valja.
A nakon što ti je omiljeni Ravlićev mesar otkrio sve o krvavicama, vrijeme je da pripremiš ovaj odličan recept u kojem su glavne zvijezde Ravlić crne krvavice!