Kolumne 13. listopada 2023.

Obožavamo slasna zimska jela s kobasicama!

Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama
Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama foto: Ravlić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni Ravlićev mesar u svojoj novoj kolumni otkriva nam sve tajne vrhunskih kobasica i krvavica, a donosimo i odličan recept za Pastirsku pitu s Ravlić slaninskim kobasicama kojoj nitko neće moći odoljeti

Dolaskom jeseni mijenjaju se i naše gastronomske navike, a mesnice svoje pultove prilagođavaju hrani koja bolje odgovara kraćim, vlažnijim i hladnijim danima. Lagana ljetna jela sve češće postaju tek prilozi glavnim jelima, a sredinu tanjura polako zauzimaju konkretniji mesni zalogaji.

O, da, rujna jesen doba je zrelih, punih boja, tanjura s kojih se puše topla jela i s kojih intenzivno mirišu sočne kobasice, raznolikih oblika i bogatih okusa, dimljene, sušene, kuhane ili pečene, pripremljene na stotinu različitih načina. Jesen je doba kojim vladaju debrecinke, safalade, hrenovke i kobasice u širokoj lepezi oblika i mirisa: nekad svinjskih, nekad telećih, ljućih i blažih, duguljastih i oblih, slaninskih i kranjskih, pa onih pučkih, panonskih ili šokačkih. Ponuda je srećom široka pa se njome može zadovoljiti svačije nepce.

 | Author: Ravlić Omiljeni mesar iz mesnice Ravlić foto: Ravlić

 | Author: Ravlić Ravlić domaće kobasice odlične su pečene na otvorenoj vatri foto: Ravlić

Želite li igrati na sigurno, svaki će vam mesar preporučiti kranjsku. Ovu je kobasicu obožavao je još car Franjo Josip i on joj je, navodno, i udijelio ime kad se njome prvi put pogostio na proputovanju kroz Kranjsku. Ta je kobasica s razlogom stekla slavu širom svijeta, ali i šire pa je na Božić 2006. servirana u sklopu svemirskog doručka. Stoga i ne čudi da su zbog prava na njeno ime i recepturu Slovenija, Austrija i Hrvatska završile na sudu.

Onima koji vole malo ljuće godit će debrecinka i njen neodoljivi spoj nemasne svinjetine, govedine, masti i pikantnih začina. Tanke i uske, one se mogu i kuhati i peći i potom jesti same, uz krišku kruha, u pecivu, lisnatom tijestu li kao čvrsti temelj drugim jelima.

One slaninske, parene su i dimljene da se sljubljuju s različitim varivima, a mogu se dakako i peći na roštilju i krčkati u kotlovini. Panonska je pak za one koji ne vole eksplozije ljutoga na nepcu: njen blagi okus crvene paprike čini je idealnom za sve one štovatelje tradicije koji preferiraju nježan dodir na okusnim pupoljcima.

 | Author: Ravlić Gusta juha od bundeve i Ravlić pučke kobasice foto: Ravlić

Svaka od njih svoga fana ima, ali posebno mjesto u toj ponudi zauzima krvavica: tko je ne voli, nećka se da je proba, a tko je jednom proba, jedva čeka da je baci na tavu. S krvavicama nema šale; one su jelo koje čini razliku između dječaka i pravih momaka.

Istina je, ima i onih koji od nje bježe kao vrag od tamjana, ali još je više onih koji joj ne mogu odoljeti i tanjur pečenih krvavica sa zeljem i krumpirom - kuhanim, restanim, zapečenim ili s pireom - s pravom smatraju vrhuncem gurmanskog užitka. Skandinavci će je nazvati blodpølse i blóðmör, Francuzi će je spravljati kao boudin noir, Englezi nuditi blood sausage, a Nizozemci tongeworst; Portugalcima će biti morcela, a Španjolcima morcilla, Poljacima kaszanka, Rumunjima sângerete, Vijetnamcima dồi, a Nepalcima ragati.

 

Hrenovke Možda vas zanima... Hrenovke - omiljeni zalogaji malih školaraca koje možeš pripremiti na 100 načina Kolumne

 

Na našim se prostorima uvriježio naziv krvavica, a Međimurcima će ona i dalje biti mila kao čurka, bela ili prosena i črna. Krvavice su pravo svjetsko jelo, jedu su svugdje i zapisi o njima postoje već tisućama godina. Njih je u "Odiseji" opisivao i Homer, a njenim slastima ne mogu odoljeti ljudi sa svih strana svijeta, od Balkana, preko Njemačke, Francuske i Britanije, do Azije, Afrike, Južne Amerike i Kariba. Eto, gurmani kao što su Francuzi godišnje pojedu nevjerojatnih 15.000 metričkih tona boudin noira.

 | Author: Ravlić Ravlić bijele krvavice foto: Ravlić

Od kontinenta do kontinenta, od zemlje do zemlje mijenjaju se recepture i nazivi, ali svima je zajedničko jedno: ma kako se zvala, krvavica je kobasica koja se spravlja od krvi, iznutrica i ostalih dodataka. U nju će se staviti više ili manje svinjskog i goveđeg mesa, masnog tkiva, čvaraka, kožica, bujona, ali i kruha, ječmene kaše, prosa, heljde ili kukuruznog brašna, pa i obranog mlijeka u prahu, dodati začina po volji i podneblju i sve to utisnuti u svinjska crijeva ili umjetne ovitke.

Kenijci će svoju muturu puniti kozletinom, govedinom, mljevenom ovčetinom, mašću i crvenim lukom, na Barbadosu će svinjska crijeva natrpati batatima, paprikom i drugim biljem i poslužiti s umakom od mariniranih svinjskih ušiju. U Portoriku će krvavicu raditi s rižom, sjemenkama korijandera, korijanderom, češnjakom i paprikom Cubanelle, a na Trinidadu i Tobagu nuditi s hrskavim pecivima od hmelja ili ih prelijevati umakom od kasača.

 

Čobanac Možda vas zanima... Blog omiljenog mesara: U potrazi za savršenim čobancem: "Ide li u kotlić i piletina?" Kolumne

 

U Kaliforniji će ih raditi od svinjskih njuškica, pinjola i grožđica, začina; u Kolumbiji će u morcillu staviti i rižu, zeleni grašak, korijander, a u Urugvaju i Argentini spravljat će i slane pa i slatke mocille u koje dodaju čokoladu, karameliziranu koricu naranče, kikiriki i drugo sušeno voće. U Koreji će svinjska crijeva rado napuniti slatkim krumpirom i ječmom, ali i lišćem sezama, zelenim lukom, pastom od soje, kimchijem i klicama graha. Tradicija izrade jakovih krvavica u Mongoliji seže od Džingis-kana, na Tajvanu će vam krvavice nuditi na štapićima od sladoleda.

Krvavice se, poput svih drugih kobasica, najviše jedu u hladnije doba godine, od jeseni do kraja zime, a mnogi će se katolici na raznim stranama svijeta njima rado gostiti zadnjeg dana karnevala, uoči posta: u New Orleansu bez njih je nezamisliv tamošnji Mardi Gras, među Talijanima Carne Vale, a među Španjolcima Judias conmorcilla.

 | Author: Shutterstock Bolje ne može: krvavice s kiselim kupusom i restanim krumpirom foto: Shutterstock

Koliko je različitih načina izrade krvavica, toliko je i načina uživanja u njima. Možete ih zapržiti u tavi, s malo bijelog luka i poslužiti s kiselim kupusom i krumpirom. Možete ih preliti umakom od jabuka ili hrena, možete ih poslužiti hladne, pečene na žaru, kuhane pa i pohane.

Možete ih servirati s jajima, uz slaninu, rajčice, kukuruzni i beskvasni kruh ili tost. I ne samo da su fine, krvavice su i nadasve zdrave. Bogate su željezom, vitaminom B12 i raznim mineralima: cinkom, bakrom i manganom koji održavaju naš imunološki sustav zdravim i pomažu zacjeljivanju rana.

U mesnici Ravlić možeš nabaviti kobasice kakve ti srce poželi, sve od vrhunskih komada mesa. Njihove debrecinke, slaninske kobasice, kranjske, pučke i panonske kobasice jedinstvenih su tekstura, pripremljene prema recepturama Ravlić mesara. Nude raznolikost i bogatstvo okusa, a pripremiti ih se može na više načina te je poželjna kreativa kako bi pripremio savršeni ručak. Također, u mesnici Ravlić možeš nabaviti i delikatesne slavonske proizvode - švargl, bijele i crne krvavice te jeger, napravljene od pomno odabranih komada mesa prema tradicionalnim recepturama Ravlić mesara.

U nastavku donosimo odličan recept za pastirsku pitu s Ravlić slaninskim kobasicama koji je osmislila osječka food blogerica Maja Božičanin, autorica bloga maXYama.

 | Author: Ravlić Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama foto: Ravlić

Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama

Sastojci:

  • 800 g krumpira
  • 1 dcl mlijeka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 Ravlić slaninska kobasica
  • 1 manji luka
  • 1 stapka celera
  • 2-3 mrkve
  • 1 manji poriluk
  • 1 šalica graška
  • pileći temeljac
  • sol, papar
  • mladi luk
  • tvrdi ribani sir

 | Author: Ravlić Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama foto: Ravlić

Postupak:

  1. Oguli krumpir i stavi ga kuhati u hladnu vodu.
  2. Slaninsku kobasicu nareži na kolutove. Povrće nareži na kolutiće, a luk nasjeckaj na kockice.
  3. Zagrij tavu na višu temperaturu pa dodaj narezanu kobasicu, bez dodavanja masnoće. Poprži kobasicu sa svake strane kako bi se dobro karamelizirala i dobila hrskavu koricu. Stavi sa strane.
  4. Na masnoći od prženja kobasice poprži luk. Kad luk uvene, dodaj nasjeckani celer, mrkvu, poriluk i grašak. Promiješaj i kratko dinstaj.
  5. Zalij vrelim temeljcem i kuhaj na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
  6. Kad se temeljac reducira, začini, vrati kobasicu, promiješaj.
  7. Namasti posudu u kojoj ćeš zapeći pastirsku pitu, a pećnicu zagrij na 180-200 stupnjeva.
  8. Skuhani krumpir procijedi i napravi pire uz dodatak vrelog mlijeka i maslaca.
  9. U namašćenu vatrostalnu posudu prvo stavi kobasicu s povrćem, a potom preko toga i pire krumpir koji treba razmazati rustikalno. Preko krumpira bogato naribaj sira.
  10. Zapeci u pećnici 30-40 minuta.

 | Author: Ravlić Pastirska pita s Ravlić slaninskim kobasicama foto: Ravlić

 

Marinirana svinjska rebra Ravlić s coleslaw salatom Možda vas zanima... Recept omiljenog mesara: Svinjska rebarca u marinadi, meso meko kao putar! Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.