gastro postao
Ako tražiš utjehu, ne moraš naslanjati glavu na ničije rame, kako sugerira pjesma. Umjesto toga, tu su ovi slatki jastučići punjeni bobičastim voćem i s glazurom od jagoda – utjeha samo takva!
Mmm, hrskavo lisnato tijesto i bobičasto šumsko voće – spoj kakav se samo poželjeti može! Ove ćeš jastučiće napraviti brzo, a okus će trajati i trajati.
Ako nemaš vremena, nadjev iz recepta možeš zamijeniti kupovnim džemom. Tako ćeš skratiti proces pripremanja jastučića, a okus neće bitno odudarati od originala. I svakako upotrijebi liofilizirane jagode, čiji je okus isti kao i okus svježih jagoda.
A što su to liofilizirane jagode? Liofilizacija, odnosno sušenje smrzavanjem (engl. 'freeze-dried') je postupak u kojem se voće prvo zamrzava na -50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tako obrađeno voće može se čuvati u staklenkama, bez dotoka zraka, sa suhom mjestu i odlično je za pripremu raznih slastica.
Jastučići sa šumskim voćem i jagodama
Sastojci- za jastučiće:
- 500 g smrznutog šumskog voća
- 1/3 šalice kristal šećera (1 šalica = 250 ml)
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1/8 žličice soli
- 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
- 1 jaje
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 2 lista lisnatog tijesta
- malo višenamjenskog brašna (za radnu površinu)
Sastojci - za glazuru:
- 1 šalica liofiliziranih jagoda
- 1 šalica šećera u prahu
- 1/4 šalice punomasnog mlijeka
Postupak:
- Prvo napravi jastučiće. Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
- Stavi odmrznuto šumsko voće, šećer, limunov sok i sol u srednju tavu i zagrij na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz često miješanje i gnječenje bobičastog voća dok se ono uglavnom ne raspadne, oko 10 minuta.
- Pomiješaj kukuruzni škrob i 2 žlice hladne vode u maloj posudi. Umiješaj u šumsko voće. Kuhaj neprestano miješajući, dok se ne zgusne, oko 1 minutu. Prebaci u zdjelu i ostavi u hladnjaku da se ohladi, oko 2 sata.
- U maloj posudi umuti jaje i mlijeko. Stavi 1 list lisnatog tijesta na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljaj tijesto u pravokutnik 30x40 cm. Izreži tijesto na 16 jednakih komada. Stavi sve pripremljene komade tijesta na limove za pečenje. Na isti način izreži i drugi list lisnatog tijesta.
- Na svaki komad tijesta u limovima stavi punu žlicu voćnog nadjeva. Prstom ili malom četkicom za tijesto premaži rubove tijesta tankim slojem jaja izmućenog s mlijekom. Lagano stavi drugi komad tijesta na vrh, spoji i rubove pritisni viljuškom. Ponovi s preostalim komadima tijesta. Stavi u hladnjak na 15 minuta.
- Premaži vrhove jastučića smjesom mlijeka i jaja. Na vrhu svakog jastučića nožem proreži mali otvor. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci dok ne porumene, oko 20 minuta. Pusti da se jastučići potpuno ohlade na rešetki, oko 20 minuta.
- Napravi glazuru. Jagode stavi u blender ili multipraktik pa mrvice nakon obrade procijedi kroz fino sito. Veće komade, koji ostanu u situ, ostavi za kasnije, za posip. U usitnjene jagode umiješaj šećer u prahu i smjesu od jagoda, pa umuti mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu. Ohlađene jastučiće premaži ili prelij glazurom i, pospi po njima krupnije ostatke jagoda iz cjedila.
Savjet više: Jastučići ne moraju uvijek biti četvrtasti, za izradu finih slatkih srca možeš iskoriti kalupe za rezanje keksa, a možeš ih napraviti i u drugim oblicima. ;)