Recepti 24. kolovoza 2023.

Kušaj hrskave jastučiće sa šumskim voćem i jagodama

Jastučići od šumskog voća i jagoda
Želiš li napraviti korak dalje, jastučiće možeš ispeći i u obliku srca foto: Instagram @platesbyrebecca
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako tražiš utjehu, ne moraš naslanjati glavu na ničije rame, kako sugerira pjesma. Umjesto toga, tu su ovi slatki jastučići punjeni bobičastim voćem i s glazurom od jagoda – utjeha samo takva!

Mmm, hrskavo lisnato tijesto i bobičasto šumsko voće – spoj kakav se samo poželjeti može! Ove ćeš jastučiće napraviti brzo, a okus će trajati i trajati.

Ako nemaš vremena, nadjev iz recepta možeš zamijeniti kupovnim džemom. Tako ćeš skratiti proces pripremanja jastučića, a okus neće bitno odudarati od originala. I svakako upotrijebi liofilizirane jagode, čiji je okus isti kao i okus svježih jagoda. 

A što su to liofilizirane jagode? Liofilizacija, odnosno sušenje smrzavanjem (engl. 'freeze-dried') je postupak u kojem se voće prvo zamrzava na -50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tako obrađeno voće može se čuvati u staklenkama, bez dotoka zraka, sa suhom mjestu i odlično je za pripremu raznih slastica.

 

 | Author: Instagram @platesbyrebecca Ovi su jastučići idealni da se njima nagradiš za dobro obavljen posao foto: Instagram @platesbyrebecca

Jastučići sa šumskim voćem i jagodama

Sastojci- za jastučiće:

  • 500 g smrznutog šumskog voća
  • 1/3 šalice kristal šećera (1 šalica = 250 ml)
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 1/8 žličice soli
  • 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
  • 1 jaje
  • 2 žlice punomasnog mlijeka
  • 2 lista lisnatog tijesta
  • malo višenamjenskog brašna (za radnu površinu)

Sastojci - za glazuru:

  • 1 šalica liofiliziranih jagoda
  • 1 šalica šećera u prahu
  • 1/4 šalice punomasnog mlijeka

 

Možda vas zanima... Novo ruho riže na mlijeku sa šumskim voćem Recepti

 

Postupak:

  1. Prvo napravi jastučiće. Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
  2. Stavi odmrznuto šumsko voće, šećer, limunov sok i sol u srednju tavu i zagrij na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz često miješanje i gnječenje bobičastog voća dok se ono uglavnom ne raspadne, oko 10 minuta.
  3. Pomiješaj kukuruzni škrob i 2 žlice hladne vode u maloj posudi. Umiješaj u šumsko voće. Kuhaj neprestano miješajući, dok se ne zgusne, oko 1 minutu. Prebaci u zdjelu i ostavi u hladnjaku da se ohladi, oko 2 sata.
  4. U maloj posudi umuti jaje i mlijeko. Stavi 1 list lisnatog tijesta na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljaj tijesto u pravokutnik 30x40 cm. Izreži tijesto na 16 jednakih komada. Stavi sve pripremljene komade tijesta na limove za pečenje. Na isti način izreži i drugi list lisnatog tijesta.
  5. Na svaki komad tijesta u limovima stavi punu žlicu voćnog nadjeva. Prstom ili malom četkicom za tijesto premaži rubove tijesta tankim slojem jaja izmućenog s mlijekom. Lagano stavi drugi komad tijesta na vrh, spoji i rubove pritisni viljuškom. Ponovi s preostalim komadima tijesta. Stavi u hladnjak na 15 minuta.
  6. Premaži vrhove jastučića smjesom mlijeka i jaja. Na vrhu svakog jastučića nožem proreži mali otvor. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci dok ne porumene, oko 20 minuta. Pusti da se jastučići potpuno ohlade na rešetki, oko 20 minuta.
  7. Napravi glazuru. Jagode stavi u blender ili multipraktik pa mrvice nakon obrade procijedi kroz fino sito. Veće komade, koji ostanu u situ, ostavi za kasnije, za posip. U usitnjene jagode umiješaj šećer u prahu i smjesu od jagoda, pa umuti mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu. Ohlađene jastučiće premaži ili prelij glazurom i, pospi po njima krupnije ostatke jagoda iz cjedila.

Savjet više: Jastučići ne moraju uvijek biti četvrtasti, za izradu finih slatkih srca možeš iskoriti kalupe za rezanje keksa, a možeš ih napraviti i u drugim oblicima. ;)

 | Author: Instagram screenshot Liofilizirane jagode foto: Instagram screenshot

 

Pita od čokolade Možda vas zanima... Prefina vatrena čokoladna pita sa šumskim voćem Recepti Gazpacho s jagodama Možda vas zanima... Gazpacho s jagodama je odlična ljetna ideja! Recepti
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:54 25. Kolovoz 2023.

    mmmmm njam