Mmm, hrskavo lisnato tijesto i bobičasto šumsko voće – spoj kakav se samo poželjeti može! Ove ćeš jastučiće napraviti brzo, a okus će trajati i trajati.
Ako nemaš vremena, nadjev iz recepta možeš zamijeniti kupovnim džemom. Tako ćeš skratiti proces pripremanja jastučića, a okus neće bitno odudarati od originala. I svakako upotrijebi liofilizirane jagode, čiji je okus isti kao i okus svježih jagoda.
A što su to liofilizirane jagode? Liofilizacija, odnosno sušenje smrzavanjem (engl. 'freeze-dried') je postupak u kojem se voće prvo zamrzava na -50 ° C do -60 ° C, a zatim dolazi do uklanjanja vlage pomoću vakuumskog sustava unutar komore. Proces traje do 40 sati. Tako obrađeno voće može se čuvati u staklenkama, bez dotoka zraka, sa suhom mjestu i odlično je za pripremu raznih slastica.
 Ovi su jastučići idealni da se njima nagradiš za dobro obavljen posao
            Ovi su jastučići idealni da se njima nagradiš za dobro obavljen posao
        
Jastučići sa šumskim voćem i jagodama
Sastojci- za jastučiće:
- 500 g smrznutog šumskog voća
- 1/3 šalice kristal šećera (1 šalica = 250 ml)
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 1/8 žličice soli
- 2 žlice kukuruznog škroba (gustina)
- 1 jaje
- 2 žlice punomasnog mlijeka
- 2 lista lisnatog tijesta
- malo višenamjenskog brašna (za radnu površinu)
Sastojci - za glazuru:
- 1 šalica liofiliziranih jagoda
- 1 šalica šećera u prahu
- 1/4 šalice punomasnog mlijeka
Postupak:
- Prvo napravi jastučiće. Zagrij pećnicu na 190°C. Obloži 2 lima za pečenje papirom za pečenje.
- Stavi odmrznuto šumsko voće, šećer, limunov sok i sol u srednju tavu i zagrij na srednje jakoj vatri. Kuhaj uz često miješanje i gnječenje bobičastog voća dok se ono uglavnom ne raspadne, oko 10 minuta.
- Pomiješaj kukuruzni škrob i 2 žlice hladne vode u maloj posudi. Umiješaj u šumsko voće. Kuhaj neprestano miješajući, dok se ne zgusne, oko 1 minutu. Prebaci u zdjelu i ostavi u hladnjaku da se ohladi, oko 2 sata.
- U maloj posudi umuti jaje i mlijeko. Stavi 1 list lisnatog tijesta na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Razvaljaj tijesto u pravokutnik 30x40 cm. Izreži tijesto na 16 jednakih komada. Stavi sve pripremljene komade tijesta na limove za pečenje. Na isti način izreži i drugi list lisnatog tijesta.
- Na svaki komad tijesta u limovima stavi punu žlicu voćnog nadjeva. Prstom ili malom četkicom za tijesto premaži rubove tijesta tankim slojem jaja izmućenog s mlijekom. Lagano stavi drugi komad tijesta na vrh, spoji i rubove pritisni viljuškom. Ponovi s preostalim komadima tijesta. Stavi u hladnjak na 15 minuta.
- Premaži vrhove jastučića smjesom mlijeka i jaja. Na vrhu svakog jastučića nožem proreži mali otvor. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci dok ne porumene, oko 20 minuta. Pusti da se jastučići potpuno ohlade na rešetki, oko 20 minuta.
- Napravi glazuru. Jagode stavi u blender ili multipraktik pa mrvice nakon obrade procijedi kroz fino sito. Veće komade, koji ostanu u situ, ostavi za kasnije, za posip. U usitnjene jagode umiješaj šećer u prahu i smjesu od jagoda, pa umuti mlijeko dok ne dobiješ glatku smjesu. Ohlađene jastučiće premaži ili prelij glazurom i, pospi po njima krupnije ostatke jagoda iz cjedila.
Savjet više: Jastučići ne moraju uvijek biti četvrtasti, za izradu finih slatkih srca možeš iskoriti kalupe za rezanje keksa, a možeš ih napraviti i u drugim oblicima. ;)
 Liofilizirane jagode
            Liofilizirane jagode
        
 
        
     
 
 
 
                 
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
     
        
    