Brza, efektna i apsolutno neodoljiva – ova lagana torta od karamela rješava sve slatke dileme u rekordnom roku!
Kad se maslac, smeđi šećer i karamel spoje u torti, rezultat je nešto čemu se teško može reći "ne". Lagana torta s karamelom ne traži posebne vještine ni sate strpljenja – samo nekoliko osnovnih sastojaka i volju da sebi (ili nekome drugome) priuštiš ozbiljno dobar desert.
Ono što ovu tortu izdvaja od drugih je savršena tekstura. Biskvit je mekan, ali dovoljno čvrst da izdrži bogati sloj kreme, dok maslac naglašava karamelastu dubinu okusa.
Laganu tortu s karamelom možeš ukrasiti čokoladom, krokantom ili čak jestivim zlatnim listićima – ali i bez ukrasnih dodataka, ova torta ima sve što treba. Ako si tip osobe koja traži jednostavan, ali efektan desert, na pravom si mjestu. Ovo je torta koja ne traži izgovore ni posebne prilike – dovoljan je dobar recept (a njega imaš, jer ga donosimo u nastavku) i sat vremena.
Ne gasi ekran dok kuham
Lagana torta s karamelom
60 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
12
porcija
JEDNOSTAVNO
BISKVIT
Sastojci
Maslac
225
g
Šećer
125
g
Smeđi šećer
100
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Jaje
5
kom
Brašno
225
g
Prašak za pecivo
3
žličica
Mlijeko
2
žličica
Karamela bomboni (mekani)
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Namaži dva kalupa za torte (20 cm) maslacem i obloži dno papirom za pečenje.
U zdjeli električnim mikserom istuci omekšali maslac i oba šećera nekoliko minuta dok ne postanu svjetliji i pjenasti.
Pomiješaj brašno s praškom za pecivo. Dodaj vaniliju i jedno po jedno jaje, uz stalno miksanje i svaki put dodaj i žlicu brašna kako bi se smjesa bolje povezala.
Dodaj preostalo brašno i mlijeko pa dobro izmiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Podijeli tijesto između dva kalupa i peci 25-30 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju i ne bude elastično na dodir. Provjeri čačkalicom – ako izađe čista, biskvit je gotov. Ohladi ga nekoliko minuta u kalupu, zatim ga izvadi i ostavi da se potpuno ohladi na rešetki.
KREMA
Sastojci
Maslac
200
g
Šećer u prahu
400
g
Karamel umak
70
g
Namaz od karamela
Postupak
U zdjeli miksaj omekšali maslac i šećer u prahu nekoliko minuta dok ne postane prozračno
Dodaj karamel i kratko izmiksaj. Ako je smjesa pregusta, dodaj 1 žlicu vruće vode kako bi se lakše mazala. Ostavi kremu sa strane dok se biskvit potpuno ne ohladi.
Polovicu kreme namaži na prvi biskvit, poklopi drugim slojem i premaži cijelu tortu ostatkom kreme. Poravnaj nožem ili stražnjom stranom žlice. Ostavi na hladnome mjestu dok ne bude spremna za posluživanje.
Zagrij 3 žlice karamel umaka (par sekundi u mikrovalnoj) kako bi postao tekući, pa ga prelij preko torte tako da lagano curi niz rubove. Pospi čokoladne ili karamel komadiće i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
517 kcal
25 %
MASTI
28,00 g
38 %
KOLESTEROL
0,23 g
0 %
UH
62,00 g
22 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
O, da! Karamel umak i namaz možeš napraviti kod kuće uz naše recepte i savjete!