Uz ovaj recept, zaboravit ćeš kupovne verzije jer domaći toffee ima posebnu notu koju je teško nadmašiti. Idealno je rješenje za poklone, ali i kada želiš nešto slatko i jednostavno
Ideš u goste i tražiš nešto slatko i cool za ponijeti? Napravi kod kuće toffee karamele kojih se ne bi postidio ni najbolji chef. Prava čarolija ove slastice krije se u jednostavnosti pripreme.
Sve što ti treba su osnovni sastojci poput maslaca, šećera i čokolade te malo vremena i pažnje. Uz nekoliko savjeta i trikova, svaki će zalogaj biti savršen spoj hrskavog karamela i kremaste čokolade.
Osim što je ukusna, ova poslastica nudi i priliku za kreativnost. Možeš birati između badema ili pekan oraha, prilagoditi vrstu čokolade ili eksperimentirati različitim dodacima.
Ova klasična poslastica u tvojoj će izvedbi dobiti osobni pečat, a svi koji je probaju bit će oduševljeni – i okusom i činjenicom koliko je brzo nestala s tanjura! Toffee čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili zamrzni do 3 mjeseca.
Ne gasi ekran dok kuham
Prefine domaće toffee karamele
15 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
25
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Bademi
1
šalica
Maslac
450
g
Šećer
2,50
šalica
Sol
0,50
žličica
Čokolada - komadići
2
šalica
Postupak
Postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij je na 175 °C.
Rasporedi 1 šalicu cijelih badema u jednom sloju na lim za pečenje s podignutim rubovima. Peci dok ne postanu mirisni i lagano tostirani, otprilike 5 minuta. Prebaci ih na dasku za rezanje i ostavi da se ohlade, a zatim ih sitno nasjeckaj.
Koristi omote od maslaca da namažeš rubove i stranice istog lima za pečenje i stranice srednjeg lonca s debelim dnom. Obloži dno lima papirom za pečenje ili silikonskom podlogom i stavi ga na površini otpornu na toplinu.
U loncu pomiješaj maslac, šećer i sol te stavi na srednje jaku vatru. Kad se maslac gotovo potpuno otopi, lagano promiješaj drvenom kuhačom, pazeći da ne prska po rubovima lonca.
Pričvrsti termometar za kuhanje ili prženje na lonac i kuhaj smjesu dok ne potamni do svijetle karamel boje, ili boje maslaca od kikirikija, te dosegne 145-150 °C, otprilike 17-21 minutu.
Povremeno promiješaj kako bi se smjesa ravnomjerno zagrijavala i kako bi se maslac i šećer spojili. Nakon svakog miješanja, dobro isperi kuhaču kako bi uklonio kristale šećera. Ako primijetiš kristale šećera na rubovima lonca iznad sirupa, očisti ih mokrim kistom za tijesto.
Odmah ulij smjesu na pripremljeni lim za pečenje. Ohladi dok mjehurići ne nestanu i toffee se počne stvrdnjavati, 3 do 4 minute. Ravnomjerno pospi čokoladne kapljice po toplom toffeeju (oprezno, lim će i dalje biti vrlo vruć).
Ostaviti da omekša i otopi se, oko 5 minuta. Metalnom lopaticom ili silikonskom špatulom razmaži čokoladu u ravnomjeran sloj. Pospi nasjeckane orašaste plodove, lagano ih utiskujući u čokoladu.
Ohladi toffee na sobnoj temperaturi dok se potpuno ne stvrdne, barem 3 sata. Ako se čokolada ne stvrdne na sobnoj temperaturi, nakon hlađenja stavi toffee u hladnjak 20 minuta. Kad je potpuno čvrst, razlomi ga rukama ili nareži nožem na veće komade.
Orašaste plodove možeš tostirati do tjedan dana unaprijed i čuvati ih u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ili zamrznuti do upotrebe.