gastro postao
Nakon blagdanskog uživanja u slasnim delicijama, počastite organizam laganom salatom od pečene cvjetače i slanutka.
Spoj cvjetače i slanutka začinite finim dressingom od limuna i maslinovog ulja, a pirjanom luku i češnjaku dodajte med kako biste dodatno pojačali okuse. Slani feta sir također će divno upotpuniti kombinaciju okusa u ovoj jednostavnoj salati, dok će jabuka donijeti svježinu.
Salatu možete poslužiti toplu uz pečeno meso, ribu ili rižu ili hladnu kao samostalan ručak. Također, ovakav spoj sastojaka bit će odlična zamjena mesnom punjenju za tortilje.
Potrebno vam je:
- 1 glavica cvjetače
- 1 konzerva slanutka
- 1 jabuka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 manja glavica luka
- 150 g feta sira
- 1 žličica meda
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 1 žlica limunovog soka
- Limunova korica
- Sol, papar
Priprema:
- Cvjetaču operite i nasjeckajte na manje komadiće.
- Prebacite je na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Dodajte slanutak iz konzerve, pa sve zajedno začinite s dvije žlice maslinovog ulja, soli i paprom.
- Pomiješajte i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite oko pola sata, dok cvjetača ne poprimi zlatnu boju.
- Za to vrijeme pomiješajte limunov sok, žlicu maslinovog ulja, sol i papar.
- Jabuku nasjeckajte pa je pomiješajte s dobivenim umakom, dodajte sitno sjeckani peršin.
- Na tavi zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckani luk.
- Pustite da omekša, pa dodajte protisnuti češnjak.
- Kratko pirjajte, maknite s vatre i pomiješajte s malo meda i soli.
- Sve sastojke ubacite u posudu, dodajte cvjetaču i slanutak i pomiješajte.
- Salatu na kraju možete posipati s malo limunove korice i feta sirom.
Dobar tek!