Recepti 01. siječnja 2018.

Lagani ručak: Salata od pečene cvjetače i slanutka

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon blagdanskog uživanja u slasnim delicijama, počastite organizam laganom salatom od pečene cvjetače i slanutka.

Spoj cvjetače i slanutka začinite finim dressingom od limuna i maslinovog ulja, a pirjanom luku i češnjaku dodajte med kako biste dodatno pojačali okuse. Slani feta sir također će divno upotpuniti kombinaciju okusa u ovoj jednostavnoj salati, dok će jabuka donijeti svježinu.

 

Možda vas zanima... Jelo za utjehu: Cvjetača sa sirom Recepti

 

Salatu možete poslužiti toplu uz pečeno meso, ribu ili rižu ili hladnu kao samostalan ručak. Također, ovakav spoj sastojaka bit će odlična zamjena mesnom punjenju za tortilje.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 1 glavica cvjetače
  • 1 konzerva slanutka
  • 1 jabuka
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 manja glavica luka
  • 150 g feta sira
  • 1 žličica meda
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 1 žlica limunovog soka
  • Limunova korica
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Cvjetaču operite i nasjeckajte na manje komadiće.
  2. Prebacite je na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  3. Dodajte slanutak iz konzerve, pa sve zajedno začinite s dvije žlice maslinovog ulja, soli i paprom.
  4. Pomiješajte i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite oko pola sata, dok cvjetača ne poprimi zlatnu boju.
  5. Za to vrijeme pomiješajte limunov sok, žlicu maslinovog ulja, sol i papar.
  6. Jabuku nasjeckajte pa je pomiješajte s dobivenim umakom, dodajte sitno sjeckani peršin.
  7. Na tavi zagrijte preostalu žlicu maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckani luk.
  8. Pustite da omekša, pa dodajte protisnuti češnjak.
  9. Kratko pirjajte, maknite s vatre i pomiješajte s malo meda i soli.
  10. Sve sastojke ubacite u posudu, dodajte cvjetaču i slanutak i pomiješajte.
  11. Salatu na kraju možete posipati s malo limunove korice i feta sirom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.