gastro postao
Lagani ljetni desert promašio je godišnje doba, ali je obogaćen čokoladom, te još više neodoljiv i - "za prste polizati"
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 326
Beze kore
- 10 kom bjelanjak kokošji
- 300 g šećer, kristal
- 1 mala žlica vinski ocat
Krema
- 10 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 4 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 4 žlica oštro brašno
- 4 žlica šećer, kristal
- 1 kom vanilin šećer
- 170 g maslac, neslani
- 120 g tamna čokolada
- 7 dl vrhnje za šlag
Priprema
- Za beze kore bjelanjke, šećer i nekoliko kapi octa miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Nju podijelite na tri dijela i potom rasporedite na masni papir za pečenje. Svaku pecite oko 50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 150°c.
- Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom pa dodajte brašno, mlijeko, vanilin šećer i čokoladu. Kuhajte kremu na pari dok se ne postane gusta. Maknite je s vatre i ohladite.
- U dobro ohlađenu kremu umiksajte pjenasto izrađen maslac.
- U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje za šlag sve dok ne postane čvrsto.
- Uzmite prvu koru, na nju namažite kremu, a zatim slatko vrhnje. Stavite drugu koru i ponovite postupak. Završite zadnjom korom pa premažite tortu ostatkom čokoladne kreme. Nakon što se torta dobro ohladi u hladnjaku, stavite na nju ostatak slatkog vrhnja.