gastro postao
Meso lososa sadrži puno visokovrijednih nutrijenata, a aromatičnim začinima unosi svježinu u vaš dan
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 3
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 5
Potrebno vam je
- 0.50 kom vrhnje kiselo (12% masti)
- 3.50 žlica limunov sok
- 0.50 mala žlica limunova korica
- 1 žlica med, vrcani
- 1.50 žlica ulje maslinovo
- 1 žlica ljutika
- 3 filet losos
- 1.50 šalica potočarka
- kopar
- sol
- 3 kriška limun
Priprema
- Pomiješati kiselo vrhnje, pola žlice limunovog soka i pola količine limunove korice u maloj zdjelici te začiniti sa soli i paprom.
- U staklenoj posudi za pečenje pomiješati med, 1 žlicu maslinovog ulja, ljutiku, 1 žlicu limunovog soka i ostatak limunove korice. Dodati filete lososa, okrenuti ih nekoliko puta da sa svih strana budu obloženi marinadom. Pokriti i hladiti 15 min do 1 sat uz povremeno okretanje fileta.
- Pećnicu zagrijati na 200˚C a rešetku postaviti u gornju trećinu pećnice. Lim za pečenje obložiti folijom i premazati maslinovim uljem. Posložiti filete lososa na foliju i peći oko 15 minuta.
- Potočarku pomiješati sa koprom i listovima estragona te začiniti sa 2 žličice limunovog soka, maslinovim uljem, soli i paprom.
- Na tanjur servirati po jedan filet lososa sa salatom od potočarke, posipati malo umaka sa vrhnjem i limunom i ukrasiti kriškom limuna.