Pečeni losos u bijelom (ili crvenom) vermutu neobično je i posebno riblje jelo čiji okus neće zaboraviti nitko tko ga jednom proba. A najbolje od svega jest to da je recept jednostavan i lagan za napraviti.
Potrebno je niti pola sata da filete lososa pretvoriš u vrlo ugodno jelo, a losos će pečenjem dobiti otmjeniji izgled i zadovoljavajuću hrskavost. Začinjanje vermutom tajna je iskusnih chefova koje ovo jelo čine doista posebnim. Samo nemoj pretjerati s količinom aromatiziranog vina!
Vermut je aromatizirano vino koje se savršeno sljubljuje s mnogim jelima, a posebno voli ribu. Zato je ovaj recept izvrsna opcija za važne prigode - bilo da želiš sebe nagraditi za neki uspjeh ili ti dolaze prijatelji na večeru!
Losos u umaku od vermuta
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 fileta lososa (od 150 g)
- 3 žlice limunova soka
- 2 žlice maslaca
- 2 luka
- 80 g ribanog parmezana
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica blago ljutog senfa
- 5 žlica vermuta
- 4 grančice timijana
- 1 pakiranje širokih rezanaca
Postupak:
- Operi i osuši 4 fileta lososa te ih nakapaj sa 2 žlice limunova soka.
- Namasti vatrostalnu posudu sa 2 žlice maslaca i položi filete lososa. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva.
- Oljušti 2 luka i sitno ih nasjeckaj. Pomiješaj naribani parmezan, vrhnje za kuhanje, blago ljuti senf, vermut i 1 žlicu limunova soka.
- U preljev dodaj nasjeckani luk. Prelij losos te sve posoli i popapri.
- Oprane grančice timijana stavi na filete lososa. Peci ribu u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
- U međuvremenu skuhaj široke rezance u slanoj vodi prema uputama s pakiranja. Pečene filete lososa posluži s kuhanim rezancima.