Trgana svinjetina postala je nezaobilazni dio burgera i bunsa, a kako bi pripremili savršeno meku svinjetinu koja se topi u ustima potrebno je pratiti nekoliko savjeta. Važno je odabrati pravi komad mesa koji je nešto masniji, a komadi koje režemo trebaju biti iste veličine što osigurava ravnomjernu termičku obradu. Marinada je ključna kako bi meso bilo puno okusa pa ga je potrebno začiniti barem 12 sati prije pripreme.
Priprema trgane svinjetine zahtijeva strpljenje i vrijeme jer se peče na niskoj temperaturi nekoliko sati. Svakako isprobaj Darkov recept za savršeno meku trganu svinjetinu.
Sastojci:
- 1 kg svinjske plećke
- 3 žlice ulja
Za suhu marinadu
- 2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica čili paprike
- 1 žlica dimljene paprike
- 1 čajna žličica mljevenog korijandera
- 1 čajna žličica mljevene gorušice
- 1/2 čajne žličice kumina
- Malo cimeta
Za mokru marinadu
- 50 ml jabučnog octa
- 6 kom češnja češnjaka, očišćen i prerezan na pola
- 300 ml Staropramen piva
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 1 žlica tamnog šećera
- 1 luk, očišćen i grubo nasjeckan
- 100 ml pilećeg temeljca
Za balansiranje finalnih okusa
- 1 žličica senfa
- 2 žlice soja sosa
- 1 žličica meda po potrebi
- Papar
- Sol
Kako bi meso zadržalo sokove, Darko savjetuje da ga zapečemo sa svih strana prije nego ga stavimo peći na niskoj temperaturi.
Priprema:
- Svinjetinu narezati na dva do tri manja komada, podjednake veličine.
- Pomiješati sve sastojke za suhu marinadu. Dobro utrljati suhu marinadu u meso, pokriti i staviti u hladnjak na barem 12 sati.
- Pećnicu uključiti na 200 stupnjeva Celzijevih.
- Posudu s poklopcem koja je prikladna za pećnicu, na primjer posudu od gusa, zagrijati na srednje jakoj vatri i dodati par žlica ulja.
- Zapeći meso sa svih strana. Dodati sve sastojke za mokru marinadu, poklopiti i staviti u pećnicu, odmah smanjiti temperaturu na 150 stupnjeva Celzijevih.
- Nakon četiri sata provjeriti meso. Ako se raspada, izvaditi ga iz pećnice i ostaviti desetak minuta na sobnoj temperaturi.
- Izvaditi meso iz posude u kojoj se peklo i uz pomoć dvije vilice natrgati. Umak od pečenja usitniti štapnim mikserom, probati i po potrebi dodati senf, med, soja umak, sol i papar.
- Vratiti odmah natrgano meso u umak i tako ga držati do posluživanja. Na taj način se natrgano meso ne isušuje.
- Servirati u hambi ili bao pecivima uz dodatak salata i umaka (salata od ribanog kupusa i mrkve uz dodatak mladog luka, umak na bazi majoneze, BBQ umak...).
- Nazdraviti sa Staropramen pivom!
U slast!