Fini inćuni, marinirani u octu i soli pa pakirani u ulju, jedna su od najcjenjenijih delicija Mediterana. Ovi inćuni, također poznati kao Boquerones, poznati su po svojoj nježnoj, svilenkastoj teksturi i blago slanom okusu.
Studije pokazuju da su inćuni bogati omega 3 masnim kiselinama, pa tako mogu smanjiti razinu triglicerida, usporiti nakupljanje plaka u arterijama i smanjiti krvni tlak. Također mogu smanjiti rizik od moždanog udara smanjenjem zgrušavanja krvi – zbog čega ih mnogi vole jesti. Naravno, presudan je i njihov okus.
Inače, specijalitet su i sirovi marinirani inćuni koji su izvorno sicilijanski recept. Ukusno predjelo ili drugo jelo po vlastitom ukusu, no, kod njih obavezno trebaš paziti da riba bude vrlo svježa!
Marinirani inćuni
Sastojci (za 4 osobe):
- 70 dag svježih inćuna
- 1,5 dl blagog bijelog vinskog octa
- 1 mrkva
- kriškica korijena celera
- 1 velika glavica luka ili 2 manje
- nekoliko listića lovora
- nekoliko zrna borovice
- papar u zrnu
- 3 klinčića
- žličica sjemena komorača
- malo brašna
- sol
- ulje
Postupak:
- Očisti, dobro operi i osuši inćune. Pobrašni ih i isprži. Stavi ih na papirnati ubrus da se iscijedi višak masnoće.
- Posebno u octu skuhaj očišćeno i narezano povrće sa začinima. Kad zakipi, smanji temperaturu, poklopi i kuhaj 10-tak minuta.
- Poslaži inćune u zdjelu i zalij marinadom. Neka se prije posluživanja mariniraju barem nekoliko sati.