Tjestenina je uvijek dobra ideja. Ali uvijek. I nećemo ići onim putem da možda nije najzdravija na svijetu, jer o tom odbijamo razmišljati. Šalimo se, dobro, ali postoje razne verzije tjestenine i sigurno ćeš pronaći neku koja će zadovoljiti tvoje standarde. I bez obzira na to što je tjesteninu moguće pripremiti na stotine raznih načina, nekad nam baš trebaju oni najjednostavniji. A tjestenina s inćunima i kaparima je baš takva.
Iako je jesen i temperature su malo pale, što smo, na kraju krajeva, jedva i dočekali, sad nas već pomalo hvata nostalgija za toplim danima. I onda poželimo otputovati na jug. A kad poželimo da nas neko jelo jednostavno ponese na jug, onda ćemo pripremiti baš nešto ovakvo, kao što je tjestenina s inćunima i kaparima. I odmah smo na nekom od naših divnih otoka...
Ova tjestenina, odnosno originalna verzija zvana spaghetti puttanesca, porijeklom je iz Napulja, a sam talijanski naziv ne znači ništa fino niti profinjeno kako bi netko kom je taj jezik nepoznat mogao pomisliti. "Puttana" bismo mogli na fini način prevesti kao "prijateljica noći", a "puttanesca" bi bilo nešto pripemljeno - na način prijateljice noći. Naime, prostitutke su, kaže legenda, pripremale to jelo i stavljali ga na prozore da privuku klijente mirisom...
No, sigurni smo da ti jednostavno želiš pojesti tjesteninu koju ćeš lako i brzo pripremiti. A umjesto ove talijanske varijante priče, mi ćemo zamisliti da nas ovo jelo nosi na jug... Kad poželimo.
Tjestenina s inćunima i kaparima
Sastojci:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- pola čili papričice (ili više ako voliš i pripremaš samo sebi)
- 6 kom inćuna
- 120 g maslina, crnih i otkoštenih (ako nisu otkoštene, izvadi im koštice)
- 2 žlice kapara
- 450 g rajčica
- 450 g tjestenine
- peršin
- parmezan
Priprema
- Češnjak oljušti i sitno nasjeckaj. Čili papričici izvadi sjemenke i sitno je nasjeckaj.
- Inćune dobro ocijedi i usitni, masline nasjeckaj, a kapare isperi i ocijedi.
- Rajčice operi, oguli i nareži ih na komadiće.
- Zagrij ulje pa poprži češnjak i čili papričicu na dvije minute. Dodaj preostale sastojke za umak i pomiješaj.
- Smanji vatru i ostavi da umak lagano vrije, nepoklopljen, uz često miješanje, od 10 do 15 minuta.
- Špagete ili tjesteninu po želji skuhaj prema uputama na pakiranju i ocijedi.
- Pomiješaj s umakom i posluži posuto peršinom i parmezanom.