Recepti 07. studenoga 2022.

Tjestenina s inćunima i kaparima - za one dane kad poželiš na jug...

Ovakav nas tanjur odmah ponese na jug... foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo se jelo u originalu - talijanskom, naravno - naziva spaghetti alla puttanesca, ali to ne znači da ga mi ne možemo pripremiti s bilo kojom vrstom tjestenine ili napraviti neku varijaciju na temu.

Tjestenina je uvijek dobra ideja. Ali uvijek. I nećemo ići onim putem da možda nije najzdravija na svijetu, jer o tom odbijamo razmišljati. Šalimo se, dobro, ali postoje razne verzije tjestenine i sigurno ćeš pronaći neku koja će zadovoljiti tvoje standarde. I bez obzira na to što je tjesteninu moguće pripremiti na stotine raznih načina, nekad nam baš trebaju oni najjednostavniji. A tjestenina s inćunima i kaparima je baš takva. 

Iako je jesen i temperature su malo pale, što smo, na kraju krajeva, jedva i dočekali, sad nas već pomalo hvata nostalgija za toplim danima. I onda poželimo otputovati na jug. A kad poželimo da nas neko jelo jednostavno ponese na jug, onda ćemo pripremiti baš nešto ovakvo, kao što je tjestenina s inćunima i kaparima. I odmah smo na nekom od naših divnih otoka... 

Možda vas zanima... La pasta: Od hrane careva do nacionalnog ponosa Špajza

Ova tjestenina, odnosno originalna verzija zvana spaghetti puttanesca, porijeklom je iz Napulja, a sam talijanski naziv ne znači ništa fino niti profinjeno kako bi netko kom je taj jezik nepoznat mogao pomisliti. "Puttana" bismo mogli na fini način prevesti kao "prijateljica noći", a "puttanesca" bi bilo nešto pripemljeno - na način prijateljice noći. Naime, prostitutke su, kaže legenda, pripremale to jelo i stavljali ga na prozore da privuku klijente mirisom... 

No, sigurni smo da ti jednostavno želiš pojesti tjesteninu koju ćeš lako i brzo pripremiti. A umjesto ove talijanske varijante priče, mi ćemo zamisliti da nas ovo jelo nosi na jug... Kad poželimo. 

Tjestenina s inćunima i kaparima

Sastojci: 

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • pola čili papričice (ili više ako voliš i pripremaš samo sebi)
  • 6 kom inćuna
  • 120 g maslina, crnih i otkoštenih (ako nisu otkoštene, izvadi im koštice)
  • 2 žlice kapara
  • 450 g rajčica
  • 450 g tjestenine
  • peršin
  • parmezan

Priprema

  1. Češnjak oljušti i sitno nasjeckaj. Čili papričici izvadi sjemenke i sitno je nasjeckaj.
  2. Inćune dobro ocijedi i usitni, masline nasjeckaj, a kapare isperi i ocijedi.
  3. Rajčice operi, oguli i nareži ih na komadiće.
  4. Zagrij ulje pa poprži češnjak i čili papričicu na dvije minute. Dodaj preostale sastojke za umak i pomiješaj.
  5. Smanji vatru i ostavi da umak lagano vrije, nepoklopljen, uz često miješanje, od 10 do 15 minuta.
  6. Špagete ili tjesteninu po želji skuhaj prema uputama na pakiranju i ocijedi.
  7. Pomiješaj s umakom i posluži posuto peršinom i parmezanom.
Možda vas zanima... Tjestenina s kestenima i hrskavom slaninom – obrok „na jesenski“ Recepti Možda vas zanima... Tjestenina s pečenim češnjakom i parmezanom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.