Sipice su definitivno jedna od namirnica koje ćeš lako pronaći i svježe ili smrznute u trgovinama. Bez obzira na to kakve odabereš, njihova je prednost što se pripremaju brzo i jednostavno, pa se, primjerice, u pripremi ovog jela čak i početnici mogu snaći poput profesionalaca.
Sipice izvrsno pašu uz tradicionalne mediteranske namirnice poput maslina, češnjaka, rajčica, bijelog vina, a kriškice celerovog korijena i peršinova lišća dat će mu posebnu aromu. Naravno, kakvo bi to dalmatinsko riblje jelo bilo da mu nismo dodali i malo rajčice?
Sipice s povrćem
Sastojci (za 6 osoba):
- 1 kg sipica
- ½ kg blitve
- kriškica korijena celera
- 2-3 mlade mrkvice
- glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- peršinovo lišće
- brašno za zgušćivanje
- 1 dl bijelog vina
- 1 dl passate od rajčice
- sol i papar
Postupak:
- Sipice dobro očisti, operi i obriši. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga s peršinom. Operi mrkvu i celer pa ih sitno nasjeckaj.
- Luk oljušti i nasjeckaj.
- Na ulju poprži sipice s pripremljenim povrćem. Posebno skuhaj blitvu, krupno nareži i dodaj jelu.
- Zalij vinom i rajčicom, a po potrebi dodaj vodu. Ugusti sve brašnom. Posoli, popapri, poklopi i pirjaj jedan sat.
- Po potrebi još dodaj vode, a prije posluživanja umiješaj nasjeckani peršin.