Recepti 19. travnja 2023.

Mediteran na tanjuru: Napravi prefine sipice s povrćem

Sipe
Sipe s povrćem foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako smo ih navikli češće jesti u rižotima, i to onom crnom, sipice su zvijezde mnogih dalmatinskih jela. U društvu raznovrsnog povrća i začina postaju prava delicija

Sipice su definitivno jedna od namirnica koje ćeš lako pronaći i svježe ili smrznute u trgovinama. Bez obzira na to kakve odabereš, njihova je prednost što se pripremaju brzo i jednostavno, pa se, primjerice, u pripremi ovog jela čak i početnici mogu snaći poput profesionalaca.

Sipice izvrsno pašu uz tradicionalne mediteranske namirnice poput maslina, češnjaka, rajčica, bijelog vina, a kriškice celerovog korijena i peršinova lišća dat će mu posebnu aromu. Naravno, kakvo bi to dalmatinsko riblje jelo bilo da mu nismo dodali i malo rajčice?

 

Sipice s graškom i palentom Možda vas zanima... Sipice s graškom i palentom Recepti

 

 | Author: Shutterstock Svježe sipe foto: Shutterstock

Sipice s povrćem

Sastojci (za 6 osoba):

  • 1 kg sipica
  • ½ kg blitve
  • kriškica korijena celera
  • 2-3 mlade mrkvice
  • glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • peršinovo lišće
  • brašno za zgušćivanje
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl passate od rajčice
  • sol i papar

 

Filet oslića s pireom od celera i krumpira Možda vas zanima... Oslić s pireom od celera – ručak gotov za 15 minuta! Recepti

 

Postupak:

  1. Sipice dobro očisti, operi i obriši. Oljušti češnjak i nasjeckaj ga s peršinom. Operi mrkvu i celer pa ih sitno nasjeckaj.
  2. Luk oljušti i nasjeckaj.
  3. Na ulju poprži sipice s pripremljenim povrćem. Posebno skuhaj blitvu, krupno nareži i dodaj jelu.
  4. Zalij vinom i rajčicom, a po potrebi dodaj vodu. Ugusti sve brašnom. Posoli, popapri, poklopi i pirjaj jedan sat.
  5. Po potrebi još dodaj vode, a prije posluživanja umiješaj nasjeckani peršin.

 

Gratinirane dagnje Možda vas zanima... Zapečene dagnje - predjelo kojem je teško odoljeti Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.