Slažeš li se kako nema ništa bolje od dobro pripremljene ribe? Obožavamo je na roštilju, pečenu u pećnici kao i dok se lagano krčka i pirja u loncu. Riba savršeno ide uz povrće, ali se najbolje sljubljuje s bijelim vinom.
Pastrva je mnogima najdraža slatkovodna riba. Najukusnija je, naravno, kada se priprema svježa iz ribarnice, a kada si u velikoj žurbi slobodno je ispeci na ploškama krumpira s hrpom povrća, zalij domaćim maslinovim uljem i finim bijelim vinom, i uživaj u svakom zalogaju.
A kada imaš malo više vremena svakako isprobaj ovaj naš recept – uz fino složene aromatične začine poput celera, luka i kopra, svoj doprinos sočnim aromama dat će i mrkva, riblji temeljac te, neizbježno, bijelo vino.
Pastrva s bijelim vinom na povrću
Sastojci (za 4 osobe):
- 8 fileta pastrve (po 100 g)
- 1 žlica bijelog vina
- 2 mlada luka
- 6 celera bjelaša
- 8 mrkvi
- 1 žlica ulja
- 200 ml ribljeg temeljca
- 4 grančice kopra
- sol i papar
Priprema:
- Ribu operi, posuši ubrusom i pokapaj vinom. Mladi luk očisti, operi, prepolovi po dužini i nareži na trakice dugačke 5-7 cm.
- Celer operi. Mrkvu očisti pa, kao i celer, nareži na trakice dugačke 5-7 cm. Povrće propirjaj na vrućem ulju, dodaj riblji temeljac i ostavi da zavre. Zatim smanji vatru.
- U posudu s povrćem dodaj i pastrvu te pirjaj 10 minuta. Ribu okreni, lagano je popapri i pirjaj još 5-7 minuta.
- Kopar isperi i protresi. Dvije grančice sitno nasjeckaj. Ribu posluži na povrću. Ukrasi je sjeckanim i cijelim grančicama kopra.
Savjet više: Kako čuvati pastrvu?
Stručnjaci upozoravaju kako je pastrvu potrebno držati u hladnjaku, odnosno u zamrzivaču ako ju ne mislite konzumirati unutar dva dana od kupnje. Dobro je zamotajte u plastičnu foliju prije zamrzavanja. Zamrznutu je najbolje otopiti u hladnjaku preko noći, i svakako izbjegavaj otapanje na sobnoj temperaturi!