gastro postao
Crumble ili drobljenac je tip deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme namijenjen je osobama koje vole slatko, ali nisu vješte u pripremi slastica.
Riječ crumble u doslovnom prijevodu znači mrvica, a odnosi se na pokrov pite koji se preko nadjeva nanosi u mrvičastom sloju. Pokrov se uglavnom sastoji od malo brašna, maslaca i šećera, a brašno po želji možeš zamijeniti zobenim pahuljicama.
U originalu se desert radio samo od jabuka, a mi ti donosimo recept za drobljenac s jabukama i kruškama.
Serviraj ga sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem.
Sastojci:
- 4 kruške
- 4 jabuke
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 1 žlica meda
- sok od jedne naranče
- limunova korica
- cimet
Priprema:
- Maslac sobne temperature narezati na kockice, umrviti u brašno pa umiješati šećer. Dobit ćeš mrvičastu smjesu, nalik vlažnom pijesku.
- Jabuke i kruške oprati, oguliti i narezati na kockice. Dobro ih pomiješati s limunovom koricom, sokom od naranče, vanilin šećerom, cimetom i medom.
- Vatrostalnu posudu namastiti maslacem i posložiti voće.
- Posuti voće smjesom od brašna, šećera i maslaca i peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
- Poslužiti toplo, a s prilogom se možeš igrati: sladoled od vanilije, šlag, džem od šljiva, brusnice, šumskog voća…
Uživaj!