gastro postao
                                            
                                        
                                    Crumble ili drobljenac je tip deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme namijenjen je osobama koje vole slatko, ali nisu vješte u pripremi slastica.
                                
                                
                                    
                                
                                Riječ crumble u doslovnom prijevodu znači mrvica, a odnosi se na pokrov pite koji se preko nadjeva nanosi u mrvičastom sloju. Pokrov se uglavnom sastoji od malo brašna, maslaca i šećera, a brašno po želji možeš zamijeniti zobenim pahuljicama.
U originalu se desert radio samo od jabuka, a mi ti donosimo recept za drobljenac s jabukama i kruškama.
Serviraj ga sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem.
Sastojci:
- 4 kruške
 - 4 jabuke
 - 100 g bijelog šećera
 - 100 g smeđeg šećera
 - 2 vanilin šećera
 - 400 g brašna
 - 200 g maslaca
 - 1 žlica meda
 - sok od jedne naranče
 - limunova korica
 - cimet
 
Priprema:
- Maslac sobne temperature narezati na kockice, umrviti u brašno pa umiješati šećer. Dobit ćeš mrvičastu smjesu, nalik vlažnom pijesku.
 - Jabuke i kruške oprati, oguliti i narezati na kockice. Dobro ih pomiješati s limunovom koricom, sokom od naranče, vanilin šećerom, cimetom i medom.
 - Vatrostalnu posudu namastiti maslacem i posložiti voće.
 - Posuti voće smjesom od brašna, šećera i maslaca i peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
 - Poslužiti toplo, a s prilogom se možeš igrati: sladoled od vanilije, šlag, džem od šljiva, brusnice, šumskog voća…
 
Uživaj!