Recepti 16. rujna 2019.

Mrvičasti kolač od krušaka i jabuka miriše na jesen

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Crumble ili drobljenac je tip deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme namijenjen je osobama koje vole slatko, ali nisu vješte u pripremi slastica.

Riječ “crumble” u doslovnom prijevodu znači “mrvica”, a odnosi se na pokrov pite koji se preko nadjeva nanosi u mrvičastom sloju. Pokrov se uglavnom sastoji od malo brašna, maslaca i šećera, a brašno po želji možeš zamijeniti zobenim pahuljicama.

 U originalu se desert radio samo od jabuka, a mi ti donosimo recept za drobljenac s jabukama i kruškama. 

 

Možda vas zanima... Mrvica po mrvica: Cumble od voća i krem sira Recepti

 

Servirajte ga sa sladoledom od vanilije ili tučenim vrhnjem. 

Sastojci:

  • 4 kruške
  • 4 jabuke
  • 10 dkg bijelog šećera
  • 10 dkg smeđeg šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 40 dkg brašna
  • 20 dkg maslaca
  • 1 žlica meda
  • sok od jedne naranče
  • limunova korica
  • cimet

 | Author: Getty Images Getty Images Priprema:

  1. Maslac sobne temperature narezati na kockice, umrviti u brašno pa umiješati šećer. Dobit ćeš mrvičastu smjesu, nalik vlažnom pijesku.
  2. Jabuke i kruške oprati, oguliti i narezati na kockice. Dobro ih pomiješati s limunovom koricom, sokom od naranče, vanilin šećerom, cimetom i medom.
  3. Vatrostalnu zdjelu namastiti maslacem i posložiti voće.
  4. Posuti voće smjesom od brašna, šećera i maslaca i peći 40 minuta na 180 stupnjeva.
  5. Poslužiti toplo, a s prilogom se možeš igrati: sladoled od vanilije, šlag, džem od šljiva, brusnice, šumskog voća…

Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.