Recepti 10. veljače 2023.

Mirisna i ukusna - juha sa začinskim biljem i pastrvom

Kram juha s ribom
Krem juha od povrća s filetima pastrve foto: Yassir Abbas/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pastrva je plemenita i ukusna riba od koje se mogu pripremati razna jela. Mi danas biramo ovu finu juhu u kojoj je, uz ribu, osnova povrće, a svježinu će joj dati svježe aromatično bilje

Pastrva je vrlo ukusna i zdrava riba, bogata vitaminima, zdravim masnim kiselinama i mikroelementima. Jela od nje su vrlo sočna, a riblja juha od pastrve je iznimno fina, bogata i ukusna

 

Možda vas zanima... Pašteta od dimljene pastrve Recepti

 

Za pripremu riblje juhe možeš koristiti bilo koji dio pastrve

Za pripremu riblje juhe možeš koristiti bilo koji dio pastrve. Radiš li gušću juhu onda biraj glavu, peraje, kosti i rep. Okus, miris i lijep izgled juhi će dati dijelovi poput potrbušine i fileta. 

Pastrva je plemenita i ukusna riba od koje se mogu pripremati razna jela. Čak i domaćice početnice mogu skuhati odličnu riblju juhu prema klasičnom receptu. Bogatu juhu upotpunit će povrće, a svježinu aromatično bilje.

Pečena pastrva | Author: Shutterstock Pastrva je izuzetno hranjiva riba i ima odličan, profinjen okus foto: Shutterstock

Fina juha sa začinskim biljem i filetima pastrve

Sastojci (za 4 osobe):

  • 800 ml povrtnog temeljca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 poriluk
  • 1 veliki krumpir
  • 2 žličice ulja
  • po 1 žlica sjeckanog kopra i peršina
  • 4 žlice vrhnja
  • sol i papar
  • muškatni oraščić
  • 1-2 žlice soka od limuna
  • 300 g fileta pastrve
  • kopar za ukrašavanje

 

Možda vas zanima... Kako pripremiti ribu, a da ne miriše po ribi? Špajza

 

Priprema:

  1. Poriluk očisti i operi. Bijeli dio sitno nasjeckaj, a zeleni nareži na tanke trakice. Krumpir oguli, operi i nareži na manje komade. U visokom loncu zagrij ulje te pirjaj bijeli dio poriluka dok ne postane staklast. Dodaj temeljac i mlijeko, a zatim krumpir. Zakuhaj i kuhaj poklopljeno 10 minuta uz povremeno miješanje.
  2. U loncu zakuhaj vodu i posoli je. Kuhaj filete pastrve oko 10 minuta, izvadi ih iz lonca i ostavi sa strane.
  3. Juhu izmiksaj štapnim mikserom. Stavi u juhu zelene trakice poriluka i kuhaj ih oko 5 minuta. Zatim umiješaj začinsko bilje i vrhnje. Začini solju, paprom, svježe naribanim muškatnim oraščićem i sokom od limuna.
  4. Juhu razdijeli u tanjure, u svaku stavi po jedan filet pastrve te ukrasi koprom. Uz juhu po želji posluži krekere.

 

Možda vas zanima... Pastrva u korici: Za još ukusniji i ljepši kraj tjedna Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.