Pastrva je vrlo ukusna i zdrava riba, bogata vitaminima, zdravim masnim kiselinama i mikroelementima. Jela od nje su vrlo sočna, a riblja juha od pastrve je iznimno fina, bogata i ukusna.
Za pripremu riblje juhe možeš koristiti bilo koji dio pastrve
Za pripremu riblje juhe možeš koristiti bilo koji dio pastrve. Radiš li gušću juhu onda biraj glavu, peraje, kosti i rep. Okus, miris i lijep izgled juhi će dati dijelovi poput potrbušine i fileta.
Pastrva je plemenita i ukusna riba od koje se mogu pripremati razna jela. Čak i domaćice početnice mogu skuhati odličnu riblju juhu prema klasičnom receptu. Bogatu juhu upotpunit će povrće, a svježinu aromatično bilje.
Fina juha sa začinskim biljem i filetima pastrve
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 ml povrtnog temeljca
- 100 ml mlijeka
- 1 poriluk
- 1 veliki krumpir
- 2 žličice ulja
- po 1 žlica sjeckanog kopra i peršina
- 4 žlice vrhnja
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 1-2 žlice soka od limuna
- 300 g fileta pastrve
- kopar za ukrašavanje
Priprema:
- Poriluk očisti i operi. Bijeli dio sitno nasjeckaj, a zeleni nareži na tanke trakice. Krumpir oguli, operi i nareži na manje komade. U visokom loncu zagrij ulje te pirjaj bijeli dio poriluka dok ne postane staklast. Dodaj temeljac i mlijeko, a zatim krumpir. Zakuhaj i kuhaj poklopljeno 10 minuta uz povremeno miješanje.
- U loncu zakuhaj vodu i posoli je. Kuhaj filete pastrve oko 10 minuta, izvadi ih iz lonca i ostavi sa strane.
- Juhu izmiksaj štapnim mikserom. Stavi u juhu zelene trakice poriluka i kuhaj ih oko 5 minuta. Zatim umiješaj začinsko bilje i vrhnje. Začini solju, paprom, svježe naribanim muškatnim oraščićem i sokom od limuna.
- Juhu razdijeli u tanjure, u svaku stavi po jedan filet pastrve te ukrasi koprom. Uz juhu po želji posluži krekere.