Recepti 02. ožujka 2022.

"Mlijeko" od banane je praktičan dodatak jutarnjoj dozi pahuljica

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako voliš zobeno ili bademovo mlijeko, probaj i ovu alternativnu verziju za čiju će ti pripremu kod kuće trebati samo dva sastojka i dvije minute.

Banana mlijeko ukusna je alternativa za sve one koji izbjegavaju mlijeka životinjskog podrijetla, ali i za one kojima mlijeka napravljena od orašastih plodova, soje ili kokosa također ne odgovaraju. Samo dva sastojka bit će ti potrebna da ga napraviš - banana i voda, a pomiješati ćeš ih u blenderu te će ti za njegovu pripremu biti dovoljne svega dvije minute.

 

Možda vas zanima... Banana granola s lješnjacima za savršen doručak Kolumne

 

Osim što je brzo gotovo i ukusno, mlijeko od banane je i veoma zdravo zbog činjenice da banane sadrže velike količine kalija, elektrolita i drugih hranjivih sastojaka. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ako ga do sada nikada nisi pripremala, evo nekoliko savjeta:

  1. Nasjeckaj banane i zamrzni ih prije pripreme mlijeka. Snažni blender i zamrznute banane dobro će obraditi, a tvoje će mlijeko zbog toga biti hladnije nego kada ga radiš s bananama sa sobne temperature.
  2. Ako si zaboravila zamrznuti banane, umjesto 250 mililitara vode, dodaj samo 120 mililitara vode, ali i 80 grama leda.
  3. Banana mlijeko nije stabilno mlijeko, kao ono kupovno. To znači da nakon nekog vremena kada ga pripremiš ono može promijeniti boju ili teksturu. Stoga, pripremi ga samo onda kada ga odmah planiraš konzumirati ili ga prije uporabe protresi. U hladnjaku ga čuvaj do dva dana.
  4. Zapamti da banana mlijeko nije banana smoothie, pa nemoj očekivati gustu konzistenciju. Ono će definitivno biti vodenastije, odnosno mliječne konzistencije.
  5. Koristi zrele banane za prirodnu slatkoću, ali ju pojačati možeš i raznim dodacima koje možeš uvrstiti u mlijeko.

Sastojci:

  • 1 smrznuta banana
  • 250 mL vode

Sastojci za dodati po želji: ekstrakt vanilije, datulje, javorov sirup, cimet, chia sjemenke

Priprema: dodaj banane, vodu i sve dodatne sastojke u snažni blender i miješaj jednu minutu. Posluži odmah i uživaj u okusu.

 

Možda vas zanima... Imaš zrele banane? Za doručak napravi brownieje Kolumne Možda vas zanima... Mirisni muffini od banane s čokoladnim zaokretom Recepti Smoothie Možda vas zanima... Jagoda, banana i jabuka - savršen spoj za smoothie Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.