gastro postao
Recept Jamieja Olivera za okruglice od piletine koje možete poslužiti uz tjesteninu, rižu ili zelenu salatu
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 371
Okruglice od piletine
- 300 g pile (bijelo meso bez kosti)
- 3 kriška kruh pšenični, crni
- krušne mrvice
- 50 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 50 g masline, zelene, slane konzerv.
- 2 žlica kapari
- 1 režanj češnjak
- 2 žlica parmezan
- 1 kom jaje kokošje
- ulje maslinovo
- peršin, list
Umak od rajčica
- 2 žlica ulje maslinovo
- 3 režanj češnjak
- 800 g pelati
- 0.50 žličica šećer, kristal
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Grubo izrežite piletinu s velikim nožem i stavite sa strane.
- Natrgajte kruh u zdjelu i dodajte mlijeko i ostavite dok se ne upije.
- Natopljeni kruh, kapare, češnjak, masline i naribani parmezan stavite u blender dok se smjesa ne poveže.
- U blender dodajte piletinu i jaje, miksajte dok smjesa ne bude spremna za oblikovanje okruglica.
- Dodajte u smjesu sol i papar, prema potrebi dodajte krušne mrvice. Napravite okruglice promjera 2.5 centimetra.
- Stavite okruglice u nauljenu vatrostalnu posudu, stavite ulje na okruglice i pecite oko 30 minuta. Povremeno okrenite okruglice kako bi dobile zlatnu boju sa svih strana.
- Dok se okruglice peku, pripremite umak. Ugrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri u velikoj tavi, dodajte zdrobljeni češnjak i pržite ga oko 3 minute.
- U tavu dodajte rajčice, napunite trećinu konzerve vodom i dodajte u umak. Kuhajte na jakoj vatri 8 - 10 minuta i povremeno promiješajte dok umak ne postane gust.
- Dodajte sol, papar i šećer prema potrebi.
- Umak od rajčica stavite u pećnicu 5 - 10 minuta prije nego su okruglice gotove.
- Prije serviranja okruglice pospite s nasjeckanim peršinom.
- Polpete možete servirate i hladne uz zelenu salatu.