Fettuccine sa steakom su sve što ti treba kada želiš napraviti nešto toplo, hranjivo i konkretno, a nemaš cijeli dan za kuhanje
Sočni ramstek izrezan na trakice, tjesteninau kremastom umaku, zapečene rajčice i špinat koji se samo pomiješaj u jelo na kraju – ovo je jelo koje spaja comfort food i zasitnost.
Nema previše koraka, a rezultat izgleda kao nešto što bismo naručili u restoranu. Zbog toga su ove fettuccine odlične za posebne večere, ali i za dane kad samo želiš nešto zasitno i brzo.
Kod kremaste tjestenine s ramstekom nijestvar samo u mesu. Dobar umak sve povezuje, a ovaj se kuha brzo, bez vrhnja i jaja, samo s mlijekom i brašnom.
Češnjak umaku daje dubinu, parmezan ga zaokružuje, a aceto balsamico dodan na kraju dodaje kontrast. Jelo se može unaprijed pripremiti: meso ispeći ranije i samo ga zagrijati, rajčice prepoloviti unaprijed, špinat oprati i posušiti. Čak i ako sve radiš odjednom, sve stigneš u manje od pola sata.
Recept za kremastu tjesteninu sa steakom je u nastavku...
Ako imaš vremena pripremi i domaće fettuccine, neće ti biti žao
foto: Getty Images/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Fettuccine sa steakom
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sol
Tjestenina (fettuccine)
340
g
Ramstek
450
g
Suncokretovo ulje
2
žlica
Svježe mljeveni crni papar
Maslac
2
žlica
Češnjak
2
režanj
Brašno
2
žlica
Mlijeko
500
ml
Parmezan
50
g
Svježi peršin
1
žlica
Cherry rajčice
1,50
šalica
Mladi špinat
4
šalica
Balzamični ocat
80
ml
Postupak
U velikom loncu zakuhaj slanu vodu i skuhaj tjesteninu prema uputama dok ne bude al dente. Sačuvaj ½ šalice vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedi i vrati u lonac.
Premaži steak s obje strane uljem, posoli i popapri. Na velikoj tavi zagrijanoj na srednje jakoj vatri peci meso oko 4 minute sa svake strane, dok unutarnja temperatura ne bude oko 52 °C za srednje pečeno. Makni s tave i ostavi da odstoji 10 minuta, zatim nareži na tanke šnite.
U istoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri. Dodaj sitno nasjeckani češnjak i pirjaj 1 do 2 minute dok ne zamiriše. Umiješaj brašno i kuhaj još 1 minutu. Polako ulijevaj mlijeko uz stalno miješanje dok se ne razbiju grudice. Kuhaj 5 minuta dok se umak ne zgusne. Umiješaj parmezan i sitno nasjeckani peršin, posoli i popapri. Dodaj prepolovljene rajčice i kuhaj dok ne omekšaju i počnu pucati, 2 do 3 minute.
Dodaj kuhanu tjesteninu i ¼ šalice sačuvane vode u tavu. Sve dobro promiješaj. Dodaj špinat i miješaj dok ne uvene.
Tjesteninu prebaci na tanjure, složi šnite mesa po vrhu i pokapaj balzamičnim octom koji si ukuhao oko 10 minuta.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
860 kcal
43 %
MASTI
39,00 g
54 %
KOLESTEROL
0,12 g
0 %
UH
74,00 g
26 %
PROTEINI
46,00 g
92 %
Ako ti ostane umaka, možeš ga sutradan iskoristiti kao podlogu za lazanje ili zapečene njoke. Samo dodaj žlicu vrhnja i kratko podgrij u tavi.
Uživaj i u ovim receptima u kojima je zvijezda tjestenina!