gastro postao
Ovaj recept preporučuje se isključivo odraslima jer, iako sadrži mnogo voća i orašastih plodova, bitan sastojak je i brandy
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1567
Ostalo
- 400 g zobene pahuljice
- 75 g kokosovo brašno
- 100 g lješnjak, sirovi
- 100 g indijski oraščić
- 100 g šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica đumbir, korijen
- 120 ml ulje suncokretovo
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 0.50 mala žlica sol
- 75 g datulje
- 75 g marelice, sušene
- 75 g brusnice, sušene
Kompot
- 275 g šećer, kristal
- 1 kom štapić cimeta
- 5 kom klinčići
- narančina kora
- 50 ml brandy, gin, rum i sl. (40 vol % alkoh.)
- 3 kom jabuka (cijela)
- 8 kom smokve zelene, zrele
Priprema
- Pomiješajte zobene pahuljice, kokos, lješnjake, indijske oraščiće, smeđi šećer i začine (korijen đumbira naribajte).
- Pomiješajte malo vode, ulje, vaniliju i sol pa prelijte preko orašastih plodova. Poravnajte u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Ohladite.
- Pomiješajte sušeno voće i ostavite da se ohladi.
- Za kompot otopite šećer u 350 ml vode na srednjoj vatri. Dodajte štapić cimeta, klinčiće i koricu naranče. Pojačajte vatru dvije, tri minute pa ulijte brendi.
- Ogulite i otkoštite jabuke pa narežite na kriške. Dodajte u lonac i kuhajte dese minuta. Narežite smokve, dodajte ih u lonac te kuhajte još tri minute. Sve pomiješajte.
Izvor Skuhatćute