gastro postao
Naša blogerica Tatjana pripremila je sočne sezonske muffine s pireom od bundeve
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 515
Suhi sastojci
- 150 g glatko brašno
- 50 g orah, mljeveni
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica muškatni oraščić
- 1 mala žlica soda bikarbona
- 1 mala žlica prašak za pecivo
- 1 prstohvat sol
- 100 g šećer, kristal
- 1 mala žlica kakao u prahu, nezašećereni
Mokri sastojci
- 2 kom jaje kokošje
- 200 g pire od bundeve
- 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 50 ml ulje, biljno
Karamel
- 100 g šećer, kristal
- 30 g maslac, neslani
- 150 ml vrhnje za šlag
Priprema
- Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.
- Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer.
- U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.
- Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
- U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C. Ohladite i poslužite s preljevom od karamela (i mrvom cvijeta soli).