Recepti 13. listopada 2014.

Muffini s bundevom i karamelom

Muffini s bundevom i karamelom
foto: Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Tatjana pripremila je sočne sezonske muffine s pireom od bundeve

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 515

Suhi sastojci

  • 150 g glatko brašno
  • 50 g orah, mljeveni
  • 1 mala žlica mljeveni cimet
  • 1 mala žlica muškatni oraščić
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 1 mala žlica prašak za pecivo
  • 1 prstohvat sol
  • 100 g šećer, kristal
  • 1 mala žlica kakao u prahu, nezašećereni

Mokri sastojci

  • 2 kom jaje kokošje
  • 200 g pire od bundeve
  • 150 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 1 mala žlica ekstrakt vanilije
  • 50 ml ulje, biljno

Karamel

  • 100 g šećer, kristal
  • 30 g maslac, neslani
  • 150 ml vrhnje za šlag

Priprema

  1. Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatkog vrhnja (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minute pa lagano dodajte i preostalo slatko vrhnje. Kuhajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.
  2. Dok se karamel hladi, pripremite muffine. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.
  4. Pomiješajte zajedno suhe i mokre sastojke, pjenjačom miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
  5. U kalup za muffine stavite papirnate košarice i u svaku ulijevajte smjesu do 2/3 (tijekom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati svjetlije i tamnije kolačiće, kada ste iskoristili polovicu smjese u preostali dio dodajte žličicu kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale košarice.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C. Ohladite i poslužite s preljevom od karamela (i mrvom cvijeta soli).
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.