Recepti 21. veljače 2022.

Na jelovniku: Zapečena cvjetača sa sirom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovih su dana na tapeti utješna jela na žlicu i kremasti obroci iz pećnice. Nastavljamo niz sa zapečenom cvjetačom...

Zapečenu cvjetaču sa sirom možeš poslužiti kao sezonski prilog, ali i kao jednostavan ručak. Ako ipak trebaš neki (mesni) dodatak, ubaci komadiće zapečene slanine. Naravno, uvijek možeš dodati i malo nasjeckane ljute papričice. 

U pripremi ćeš aktivno sudjelovati 15-ak minuta, a ostatak će posla odraditi dobro zagrijana pećnica. Dobar tek!

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 40 g maslaca
  • 40 g glatkog brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 1 žličica senfa
  • 100 g naribanog sira (poput cheddara)
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
  2. Očisti cvjetaču i odvoji cvjetove. Kuhaj ih do pet minuta u kipućoj, slanoj vodi, sve dok malo ne omekšaju. Procijedi ih.
  3. U tavici otopi maslac pa umiješaj brašno i kratko miješaj. Kad smjesa poprimi zlatnu boju, makni s vatre i postepeno ulijevaj mlijeko. Vrati na laganu vatru i miješaj dok  se umak ne zgusne. 
  4. Umak makni s vatre, umiješaj senf i veći dio naribanog sira. Posoli i popapri pa miješaj dok se sir ne rastopi. 
  5. Keramičku posudu premaži maslacem pa ubaci cvjetaču. Prelij pripremljenim umakom i pospi ostatkom naribanog sira.
  6. Peci u zagrijanoj pećnici otprilike pola sata, sve dok cvjetača ne poprimi zlatnu boju i ne pojave se mjehurići.

Posluži toplo!

Možda vas zanima... GastroDuel: Niskokalorično varivo od cvjetače ili raskošna pohana varijanta? Recepti Možda vas zanima... Cvjetača u kremastom umaku od cheddara i mozzarelle Recepti Možda vas zanima... Pastirska pita s nadjevom od cvjetače sjajna je ideja za ručak Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.