gastro postao
Ovih su dana na tapeti utješna jela na žlicu i kremasti obroci iz pećnice. Nastavljamo niz sa zapečenom cvjetačom...
Zapečenu cvjetaču sa sirom možeš poslužiti kao sezonski prilog, ali i kao jednostavan ručak. Ako ipak trebaš neki (mesni) dodatak, ubaci komadiće zapečene slanine. Naravno, uvijek možeš dodati i malo nasjeckane ljute papričice.
U pripremi ćeš aktivno sudjelovati 15-ak minuta, a ostatak će posla odraditi dobro zagrijana pećnica. Dobar tek!
Sastojci:
- 1 glavica cvjetače
- 40 g maslaca
- 40 g glatkog brašna
- 400 ml mlijeka
- 1 žličica senfa
- 100 g naribanog sira (poput cheddara)
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.
- Očisti cvjetaču i odvoji cvjetove. Kuhaj ih do pet minuta u kipućoj, slanoj vodi, sve dok malo ne omekšaju. Procijedi ih.
- U tavici otopi maslac pa umiješaj brašno i kratko miješaj. Kad smjesa poprimi zlatnu boju, makni s vatre i postepeno ulijevaj mlijeko. Vrati na laganu vatru i miješaj dok se umak ne zgusne.
- Umak makni s vatre, umiješaj senf i veći dio naribanog sira. Posoli i popapri pa miješaj dok se sir ne rastopi.
- Keramičku posudu premaži maslacem pa ubaci cvjetaču. Prelij pripremljenim umakom i pospi ostatkom naribanog sira.
- Peci u zagrijanoj pećnici otprilike pola sata, sve dok cvjetača ne poprimi zlatnu boju i ne pojave se mjehurići.
Posluži toplo!