Osim što je ukusna namirnica, cvjetača je i veoma zdrava; obiluje vitaminom C i folnom kiselinom, kalijem i magnezijem te sadrži sve vitamine B skupine koji su neophodni za zdravlje organizma. Nadamo se da su ti ove činjenice dovoljan poticaj da danas za ručak pripremiš jedno od slasnih jela u kojima je glavna zvijezda upravo - cvjetača!
Od cvjetače možeš pripremiti različita jela, od ukusne krem juhe ili variva do raznih složenaca i sočnih priloga. Sigurni smo da će ova jela postati dio tvog tjednog jelovnika.
-
Zapečena hrskava cvjetača s parmezanom
Hrskava, mirisna i ukusna cvjetača iz pećnice odličan je izbor za današnji ručak! Umočena u maslac te uvaljana u krušne mrvice i parmezan, cvjetača pripremljena na ovaj način postaje prava rapsodija okusa. Ovo možda nije opcija za one koji paze na prehranu, ali je zasigurno najhrskavija i iznimno ukusna.
Možeš ju poslužiti uz blagi umak od vrhnja, domaći ketchup ili pak kremasti umak od sira.
-
Kremasta juha od cvjetače
Žudiš za tanjurom krem juhe? Isprobaj jednostavan recept s cvjetačom! Nakon napornog radnog dana, dobro će ti doći tanjur brze, lagane i ukusne juhe od cvjetače. Poslužit će kao predjelo, ali i kompletan obrok za one manjeg apetita.
Dobre su vijesti da je količina dovoljna za šest tanjura te da ostatak možeš čuvati u hladnjaku dva do tri dana. Dobar tek!
-
Cvjetača u umaku od cheddara i mozzarelle
Nisu samo makaroni sa sirom hrana za utjehu! Kao adekvatna alternativa može poslužiti i cvjetača. Ovo ukusno jelo svidjet će se i onima koji možda nisu ljubitelji cvjetače. Priprema je jednostavna, a kuhanje će ti oduzeti 20-ak minuta.
Gotovo jelo, po želji, možeš dodatno posuti sirom i nakratko zapeći u pećnici kako bi se stvorio fini hrskavi pokrov. Uživaj!