Sve što ti treba je jedna zdjela, pjenjača i nekoliko osnovnih sastojaka i tu je savršena čokoladna torta iz jedne posude!
Čokoladna tortaiz jedne posude savršena je za sve koji žele brz, jednostavan i ukusan desert bez puno nereda u kuhinji. Inspirirana kultnom tortom iz filma "Matilda", ova verzija pruža savršen čokoladni užitak u manjem, praktičnom formatu, idealnom za trenutke kada želiš nešto posebno, ali nemaš puno vremena.
Većina klasičnih recepata za tortu zahtijeva omekšavanje maslaca, posebno miksanje suhih i mokrih sastojaka, i upotrebu nekoliko zdjela i miksera. Ova torta sve to pojednostavljuje – dovoljno je sve sastojke ubaciti u jednu zdjelu, pomiješati pjenjačom i za nekoliko minuta imaš gotovu smjesu za pečenje.
Kombinacija kave i čokolade za dubinu okusa
foto: Nordwood Themes / Unsplash
Posebnost ove torte je u tajnom sastojku – kavi, koja daje čokoladi dodatnu dubinu i bogatstvo okusa. I ne brini, u gotovoj torti okus kave neće biti dominantan, već će samo naglasiti okus čokolade. Ako nemaš kavu pri ruci, poslužit će i vruća voda.
Može i u obliku muffina
Ova torta je također vrlo fleksibilna. Možeš je ispeći kao dva manja sloja za elegantnu tortu, jedan veći sloj u većem kalupu ili je pretvoriti u muffine. Ako ti je draže, možeš je preliti gotovom čokoladnom glazurom iz trgovine.
Bez obzira na to kako je odlučiš poslužiti, ova čokoladna torta iz jedne posude bit će savršen desert koji svi vole.
Ne gasi ekran dok kuham
Čokoladna torta iz jedne posude
10 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Brašno
190
g
Kakao prah
23
g
Šećer
200
g
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,25
žlica
Kava
1
šalica
Suncokretovo ulje
0,25
šalica
Suncokretovo ulje
2
žlica
Ocat
1
žlica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Postupak
Zagrij pećnicu na 180°C i postavi rešetku u sredinu pećnice. Namaži dva okrugla kalupa promjera 15 cm uljem, pospi ih brašnom i istresi višak. Na dno postavi papir za pečenje.
U velikoj zdjeli energično umuti brašno, kakao prah, šećer, sodu bikarbonu i sol dok smjesa ne postane jednolične svijetlo smeđe boje.
U zdjelu sa suhim sastojcima dodaj vruću kavu, ulje, ocat i vaniliju. Nježno umuti dok ne nestanu grudice. Smjesa će izgledati malo rijetko – nemoj previše miješati.
Raspodijeli smjesu u pripremljene kalupe. Peci na srednjoj rešetki dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista i torta lagano ne odskoči kada je pritisneš prstom u sredini.
Za dva kalupa od 15 cm pečenje traje oko 30 minuta.
Izvadi kalupe iz pećnice i ostavi ih da stoje na rešetki 5 minuta. Zatim nježno nožem prođi uz rubove kalupa i izvadi torte na rešetku. Skini papir za pečenje i potpuno ih ohladi.
GLAZURA I UKRAŠAVANJE
Sastojci
Čokoladna krema za torte
1
kom
Trešnja
8
kom
Postupak
Dok se torte hlade, pripremi čokoladnu kremu prema uputama na pakiranju. Trebat će ti otprilike 2 šalice za dva sloja od 15 cm.
Možeš napravitii klasičnu kremu od maslaca i šećera te dodati u nju rastopljenu čokoladu.
Na tanjur ili pladanj na kojem ćeš servirati tortu postavi četiri trake papira za pečenje tako da tvore kvadrat otprilike veličine torte. To će spriječiti da glazura dospije na tanjur.
Položi jedan sloj torte u centar tanjura, ravnom stranom prema dolje. Pomoću špatule ili noža nanesi otprilike 1/2 šalice kreme na tortu i ravnomjerno je rasporedi do rubova.
Položi drugi sloj torte na prvi, ravnom stranom prema dolje. Na vrh stavi još 1/2 šalice kreme i premaži je do rubova.
Špatulom uzmi malo kreme i nanesi je na bočne strane torte dok ne budu u potpunosti prekrivene. Zatim poravnaj kremu špatulom.
Zagladi vrh torte i dodaj nekoliko valovitih uzoraka po želji. Pažljivo izvuci papir ispod torte kako bi tanjur ostao čist.
Ako želiš, osuši maraskino trešnje papirnatim ručnicima, držeći peteljke. Lagano ih utisni u bočne strane torte.
Nareži tortu i posluži. Drži glaziranu tortu na hladnome mjestu do 1 dan prije posluživanja. Ako je vruće, tortu možeš staviti u hladnjak. Najbolje je uživati u njoj unutar 2 dana.