Nebrojeno smo puta napisali da priprema keksića djeluje terapeutski, a ovih nam dana takvi poslići u kuhinji zaista dobro dođu. Ne umaraju, ali vesele - osobito kad se kućom proširi miris friško pečenih keksa.
Ovog puta je riječ o zaista jednostavnoj kombinaciji bijele čokolade i korice limuna, koji je sad u sezoni i treba ga maksimalno iskoristiti. Istina je da smjesa mora malo odstajati u hladnjaku, ali za to vrijeme možeš oprati posuđe i u miru popiti kavu. U slast!
Imaj na umu da su sastojci dostatni za 14 keksića, što je sasvim dovoljno za četveročlanu ekipu. Ako su apetiti ovih dana veći, poduplaj smjesu!
Sastojci:
- 240 g brašna
- 150 g šećera
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode
- 1 veliko jaje
- 120 g omekšalog maslaca
- 80 g bijele čokolade
- 2 žličice naribane korice limuna
- Prstohvat soli
Priprema:
- Izmiksaj maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu pa dodaj i jaje te koricu limuna.
- Pomiješaj brašno sa sodom i praškom za pecivo te prstohvatom soli.
- Dodaj suhe sastojke u smjesu maslaca i jaja pa još kratko miksaj, dok se ne sjedine.
- Na kraju ubaci nasjeckanu bijelu čokoladu i promiješaj drvenom žlicom.
- Smjesu umotaj u foliju i stavi u hladnjak na barem sat vremena.
- Oblikuj kuglice, rasporedi ih po limu za pečenje s razmakom od pet centimetara i peci u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.
- Trebat će im 12-14 minuta, ovisno o pećnici. Provjeri je li dno pečeno i pusti da se malo ohlade prije no što ih makneš s lima.
Kad se u potpunosti ohlade, bit će hrskavi izvana i mekani iznutra. U slast!