U vrijeme karnevala važno je imati dovoljno vremena za ludovanje, pa ti zato donosimo recepte za sve najbolje karnevalske slastice na jednome mjestu. Uživaj i zabavi se!
"Bedaki noriju s'aki dan, a pametni samo na fašnik!", slavna je krilatica Samoborskog fašnika. Pa si mislim, kad bih se barem mogla držati ovog zlatnog pravila kad je riječ o karnevalskim slasticama. Kad bih barem norila (ludovala) za slatkim samo u vrijeme karnevala! No na žalost tako ne ide, jer toliko volim krafne i fritule (ali i kroštule i poderane gaće, pa i hrskave palmierse) da čim se odmorim od njihove prekomjerne konzumacije u vrijeme poklada, opet navalim na njih.
Za one umjerenije od mene, ali i one koji su pout mene, donosimo izbor karnevalskih recepata iz naše arhive. Sve je tu - odlične krafne Darka Debića (stalno nas žicate da ponovimo njegov recept), hit fritule po receptu Melkiora Bašića, poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić, tradicionalne kroštule, ali i francuski palmiers (jednostavna slastica od lisnatog tijesta i šećera).
Svi recepti su u nastavu, a vi pokušajte pripremiti samo jedan!
Domaće krafne by Darko Debić
foto: Darko Debić
Najbolje domaće krafne - recept Darka Debića
Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, podijelio je s nama svoj recept za domaće krafne. Mnogi su ga isprobali, uključujući i nas nekoliko iz redakcije, a rezultat su - savršene, meke krafne kao bakine.
Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
Pomiješaj 10 g šećera, 3 žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac (20 g svježeg kvasca je pola kockice svježeg kvasca) i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. Odmori tijesto 10-ak minuta.
Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
Svaku krafnu stavi na četvrtasti komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, 2-3 minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
Izvadi krafne na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.
Chef Melkior Bašić recept za fritule podijelio je na svom Instagramu i od tada traje rasprava - jesu li naše bake ima jogurt i prašak za pecivo... No nema rasprave da su baš ove fritule - najukusnije.
U duboku posudu stavimo: čvrsti jogurt, vanilin šećer, pola čepa rakije, prstohvat soli, žlicu šećera. Ako stavimo previše šećera, fritule će brže dobivati boju, a i kasnije se svakako posipavaju šećerom.
Dodamo koricu pola limuna, koricu pola naranče i narančin sok od polovice naranče. Ako koristimo tekući jogurt, ne stavljamo narančin sok!
Ogulimo pa naribamo jabuku. Koricu možemo i ostaviti ako želimo. Bitno je da jabuka nije prekisela.
Dodajemo jedno cijelo jaje da poveže cijelu smjesu.
Na kraju stavljamo prašak za pecivo da ne počne "raditi", tj. da se ne aktivira.
Promiješamo sve pjenjačom.
Po želji se još može dodati cimet, namočene grožđice . . .
Ove fritule se odmah moraju frigati. Ako "ostanu", bit će žilave.
Dodajemo u smjesu oštro brašno. Možemo raditi i prema varijanti da koristimo kombinaciju oštrog i glatkog, ali tako da je onda 70% oštrog, 30% glatkog. Mi ćemo samo s oštrim raditi.
Promiješamo smjesu.
Ugrijemo ulje. Otprilike smo napunili uljem 3/4 lonca ili duboke tave u kojoj ćemo frigati.
Frigamo malo po malo, a ne sve u jednoj turi. Kako dobivaju boju, tako ih vadimo.
Dok su fritule vruće, možemo ih posipati šećerom u prahu da se primi za njih.
Serviramo fritule u jednu zdjelu.
Ako volimo umake, prelijemo ih njime ili umak odložimo sa strane.
Možemo ih i posipati za kraj šećerom u prahu - kako tko voli!
Poderane gaće
foto: HRT
Poderane gaće iz "Slatke kuharice" Petre Jelenić
U nedjelju, u najnovijoj epizodi kulinarskog serijala "Slatka kuharica" naša najbolja slastičarka Petra Jelenić posjetila je Vinkovce, gdje ju je dočekala gospođa Janja i zajedno s njom pripremila recept za tradicionalne poderane gaće. Oduševio nas je njezin recept pa samo ga prenijeli u članku, i dobili samo pozitivne reakcije.
U vodu dodajte mlijeko pa u toj smjesi otopite kvasac. Dodajte žlicu šećera i žlicu soli pa malo po malo dodajte brašno dok ne zamijesite srednje čvrsto tijesto.
Pred kraj dodajte ulje. Tijesto izradite pa stavite dizati dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu pa valjajte u pravokutan oblik na 1 cm debljine.
Izrežite lepinjice i pustite da se malo dignu pa stavite pržiti u vreloj masti. Kada dobiju zlatno-žutu boju okrenite. Pržene izvadite na papirnati ručnik da upiju višak ulja.
Kroštule
foto: Instagram @natalija_mysticcakes
Hrskave i slatke kroštule
Kroštule su tradicionalna dalmatinska, ali i istarska, poslastica rađena od prženog slatkog tijesta posutog šećerom. Donosimo recept blogerice Bake Me by Nina.
Palmiers s cimetom
foto: Luís Miguel Costa/Pinterest
Palmiers od samo 2 sastojka
Palmiers su tradicionalna francuska pokladna slastica te ih je nevjerojatno jednostavno napraviti. Od samo 2 sastojka i nakon 10-ak minuta pečenja, dobit ćeš fine hrskave kolačiće kojih se ne bi posramila ni najpopularnija pekara u gradu.