gastro postao
Slatki kolač od naranče i kardamoma koji će te opet iznova oduševljavati svakim novim zalogajem
Ima li ljepše zimske kombinacije od naranče i kardamoma? Toplina i svježina, a najukusniji je u krugu obitelji, uz kavicu ili čaj. Svakako isprobaj i javi nam svoje dojmove!
Sastojci:
- 550 g glatkog brašna + 3 žlice za pobrašniti kalup
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- Korica dvije naranče
- 2 žličice mljevenog kardamoma
- 300 g šećera
- 120 g otopljenog maslaca + 50 g za premazati kalup
- 2 jaja
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- 230 ml svježeg soka od naranče
Priprema:
- Za početak pećnicu uključi na 180 stupnjeva Celzijevih i pusti da se zagrije.
- Kalup detaljno premaži maslacem, doslovce svaki djelić kalupa dobro premaži, a onda ga bogato pobrašni.
- U jednoj posudi promiješaj sve suhe sastojke - brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kardamom.
- U posudu miksera stavi jaja, narančinu koricu i šećer pa miksaj dok se ne udvostruči. Oko 3 minute.
- Dodaj otopljeni maslac i miksaj još minutu, a potom dodaj suhe sastojke.
- Uz konstantno miksanje dodaj i sok od naranče pa miksaj sve zajedno još 3 minute.
- Smjesu rasporedi po dobro namašćenom i pobrašnjenom kalupu.
- Kada si ju rasporedila, dobro udari dva-tri puta o radnu površinu kako bi se riješili eventualnih mjehurića.
- Peci kuglof 70 - 75 minuta, tamno -zlatnu boju mora dobiti.
- Kada je pečen kuglof, izvadi ga iz pećnice i ostavi na točno 10 minuta da se prohladi u kalupu.
- Nakon 10 minuta ga izvadi tako da ga prevrneš na žicu za hlađenje. Pažljivo.
- Pustite da se u potpunosti ohladi, a onda pospi šećerom u prahu.
- Čuvaj ga u zatvorenoj posudi na hladnom.
U slast!
Isprobaj i sljedeće recepte: