Prvi hrvatski festival specijaliziran za pizzu "Pizza Festival", otvorio je svoja vrata, a ako je suditi prema zanimanju posjetitelja čini se kako su pizze dobile ozbiljnu konkurenciju – sladolede!
Naime, na zagrebačkom Kegliću (Trg dr. Franje Tuđmana) poduži je red upravo ispred štanda na kojem poznati hrvatski slastičar Robert Hromalić iz Le Kolača nudi raznovrsne deserte, a zvijezde ovogodišnjeg Festivala definitivno su tostirani sladoled i crepes Suzette!
Promocija pet novih vrsta sladoleda
"Na Pizza Festivalu odlučio sam posebno izdvojiti 5 vrsta sladoleda: vaniliju sa 0% šećera, čokoladu sa 55% kakaa, limun i yuzu, crepe Suzette tj. sladoled sa narančom i limunom sa komadićima palačinki te matcha sladoled sa različitim preljevima i dodacima po izboru koje ćemo tostirani u brioche pecivu. Kupci će moći slagati kombinacije po želji“, otkrio nam je jedan od trenutno najtraženijih hrvatskih slastičara.
Tostirani sladoled definitivno zvuči najintrigantnije pa smo se ponadali kako će nam Robert otkriti 'tajnu' – kako se sladoled uopće može tostirati!. A tajna se krije u posebnom tosteru koji tostira brioche u koje se stavlja sladoled i koji neće iscuriti iz njih!
A samo za naše čitateljice i čitatelje dao nam je i recept za poseban sladoled - sorbet Griotte i bijelu čokoladu!
Sorbeto Griotte i bijela čokolada
Sastojci (za 5 osobe):
- 528 g bijele čokolade
- 200 g Griotte
- 1056 g vode
- 170 g šećer
- 168 g glukoze u prahu
- 72 g invertni šećer
- 9 g stabilizatora za sorbeto
Priprema:
- Vodu, šećer, stabilizator, glukozu u prahu, invertni šećer i stabilizator prokuhaj do 85 Celzijevih stupnjeva te prelij preko bijele čokolade.
- Izmiksaj štapnim mikserom i sutradan dodaj Griotte te još jednom sve zajedno izmiksaj pa izvrti u mašini za sladoled.