Ništa ne razveseli kao čokolada, a ova je još u obliku sladoleda. Sreća na kvadrat!
Za mnoge je čokoladni fudge na štapiću bio ono malo veselje koje označava kraj školskog dana ili početak ljetnog popodneva. Taj puni okus čokolade ostao je zapečaćen u pamćenju - baš poput pudinga, ali hladniji, čvršći, i još bolji kad zagrizeš prvi put
Danas se taj okus može vratiti, ali u verziji koja ne uključuje aditive i teško izgovorive sastojke s deklaracija. Sve što ti treba vjerojatno imaš kod kuće: kakao, mlijeko, šećer i malo strpljenja.
Jednostavna priprema u jednom loncu
Ovi domaći čokoladni štapići rade se u jednom loncu i ulijevaju u bilo koje kalupe koje imaš, od klasičnih do improviziranih. Bez potrebe za skupom čokoladom ili blenderom, rezultat je gusta, pudingasta smjesa koja se nakon nekoliko sati u zamrzivaču pretvara u savršeno kremast desert. To je ona vrsta poslastice koju možeš podijeliti, ali sasvim nam je jasno zašto to možda nećeš htjeti.
U srednji lonac stavi kakao u prahu, šećer, gustin i sol. Umuti pjenjačom dok se sastojci ne sjedine i razbij sve grudice.
Polako umiješaj 1⁄2 šalice mlijeka i miješaj dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodaj preostalih 1 1⁄2 šalicu mlijeka i ponovno dobro izmiješaj.
Stavi lonac na srednje jaku vatru i kuhaj uz stalno miješanje silikonskom špatulom kako mlijeko ne bi zagorjelo. Kad smjesa zavrije i počne se zgušnjavati, nastavi kuhati još otprilike jednu minutu, dok ne postane gustoće čokoladnog umaka i počne oblagati stražnju stranu špatule. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije. Ohladi smjesu 5 minuta, povremeno miješajući – zgusnut će se još malo, do teksture toplog pudinga.
Ravnomjerno podijeli smjesu u kalupe za sladoled (8 komada, po 60–70 ml). U svaki kalup umetni drveni štapić i stavi ih u zamrzivač na najmanje 6 sati, dok se potpuno ne stvrdnu.
Prije posluživanja, drži kalupe kratko pod mlazom hladne vode kako bi lakše izvadio sladolede.