Recepti Povrće 06. rujna 2024.

Napravi savršen stromboli – s mesom, sirom i povrćem

Povrće
15 MIN
40 MIN
8
SREDNJE
stromboli
Stromboli
foto: The Recipe Critic/Pinterest
Lagan za pripremu, stromboli punjen pršutom, salamom, provoloneom i mozzarellom garantira obrok baš po tvojoj mjeri

Tko može odoljeti jednostavnom receptu koji izgleda kao da je u njega uloženo puno truda i vremena, a zapravo je sve gotovo za tren i jednostavno se priprema? Stromboli je upravo takva poslastica. Radi se o rolici od tijesta za pizzu koja je punjena različitim vrstama mesa i sira, a potom se reže na kriške i poslužuje.

Da, stromboli baš zvuči talijanski, a potječe iz talijansko-američke kuhinje i prvi put se pojavio 1950-ih godina. Ime je dobio po filmu "Stromboli", koji je bio popularan u to vrijeme, a Stromboli je i stvarno mjesto - vulkanski otok blizu Sicilije.

Savršeno tijesto za pizzu Možda vas zanima... Pogledaj kako zamijesiti savršeno tijesto za pizzu Špajza

Priprema je jednostavna i - zabavna

Priprema strombolija jednostavna je i zabavna. Uz tijesto za pizzu, možeš koristiti gotovo bilo koju vrstu nadjeva – od klasičnih sastojaka poput pršuta, salame i sira do kreativnijih opcija poput povrća, piletine ili čak dimljenog lososa.

Jedna od prednosti ovog recepta je to što se može pripremiti unaprijed - možeš "složiti" i ostaviti u hladnjaku do trenutka kada ga poželiš ispeći.

stromboli | Author: The Recipe Critic/Pinterest Stromboli foto: The Recipe Critic/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Stromboli punjen mesom, sirom i povrćem
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Tijesto za pizzu 450 g
  • Brašno
  • Salama Genovese 16 kriška
  • Sušena vratina 8 kriška
  • Sir Provolone 16 kriška
  • Mozzarella 1,50 šalica
  • Pečena paprika 1 šalica
  • Kapare 1 žličica
  • Jaje 1 kom
  • Parmezan 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 200°C i postavi rešetku u donju trećinu pećnice.


  2. Na radnu površinu stavi papir za pečenje i lagano ga pospi brašnom. Razvaljaj tijesto u pravokutnik veličine otprilike 35x28 cm.


  3. Po tijestu ravnomjerno rasporedi kriške salame, ostavljajući rubove tijesta prazne oko 1 cm. Preko salame složi šnite provolone sira, zatim sušenu vratinu i pospi naribanom mozzarellom. Na kraju dodaj pečene paprike i kapare.


  4. Rubove tijesta premaži umućenim jajem. Uz pomoć papira za pečenje, podigni jedan duži rub tijesta i počni pažljivo rolanje, pazeći da nadjev ostane unutar tijesta.

    Kad dođeš do kraja, zarolaj tako da spoj tijesta ostane na dnu, a krajeve zarolaj prema dolje kako bi nadjev ostao unutar tijesta.


  5. Prenesi zarolano tijesto zajedno s papirom za pečenje na pleh. Cijeli stromboli premaži umućenim jajem i pospi svježe naribanim parmezanom. Nožem zareži plitke dijagonalne proreze po vrhu, u razmacima od otprilike 2,5 cm.


  6. Peci stromboli 15 minuta na 200°C, zatim smanji temperaturu na 190°C i nastavi peći još 25 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a sir ne počne curiti kroz proreze.


  7. Izvadi stromboli iz pećnice i ostavi ga da se ohladi 10-ak minuta. Potom ga nareži na kriške prema zarezima i posluži toplog.

    Stromboli možeš poslužiti i hladan, ovisno o preferencijama i prilikama.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

580 kcal

28 %

MASTI

36,00 g

50 %

KOLESTEROL

0,09 g

0 %

UH

32,00 g

11 %

PROTEINI

32,00 g

64 %

Isprobaj i ove recepte!

Možda vas zanima... Paketići punjeni sirom i šunkom za male i velike Recepti Možda vas zanima... Meki pereci s umakom od sira Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.