Lagan za pripremu, stromboli punjen pršutom, salamom, provoloneom i mozzarellom garantira obrok baš po tvojoj mjeri
Tko može odoljeti jednostavnom receptu koji izgleda kao da je u njega uloženo puno truda i vremena, a zapravo je sve gotovo za tren i jednostavno se priprema? Stromboli je upravo takva poslastica. Radi se o rolici od tijesta za pizzu koja je punjena različitim vrstama mesa i sira, a potom se reže na kriške i poslužuje.
Da, stromboli baš zvuči talijanski, a potječe iz talijansko-američke kuhinje i prvi put se pojavio 1950-ih godina. Ime je dobio po filmu "Stromboli", koji je bio popularan u to vrijeme, a Stromboli je i stvarno mjesto - vulkanski otok blizu Sicilije.
Priprema strombolija jednostavna je i zabavna. Uz tijesto za pizzu, možeš koristiti gotovo bilo koju vrstu nadjeva – od klasičnih sastojaka poput pršuta, salame i sira do kreativnijih opcija poput povrća, piletine ili čak dimljenog lososa.
Jedna od prednosti ovog recepta je to što se može pripremiti unaprijed - možeš "složiti" i ostaviti u hladnjaku do trenutka kada ga poželiš ispeći.
Stromboli
foto: The Recipe Critic/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Stromboli punjen mesom, sirom i povrćem
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tijesto za pizzu
450
g
Brašno
Salama Genovese
16
kriška
Sušena vratina
8
kriška
Sir Provolone
16
kriška
Mozzarella
1,50
šalica
Pečena paprika
1
šalica
Kapare
1
žličica
Jaje
1
kom
Parmezan
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200°C i postavi rešetku u donju trećinu pećnice.
Na radnu površinu stavi papir za pečenje i lagano ga pospi brašnom. Razvaljaj tijesto u pravokutnik veličine otprilike 35x28 cm.
Po tijestu ravnomjerno rasporedi kriške salame, ostavljajući rubove tijesta prazne oko 1 cm. Preko salame složi šnite provolone sira, zatim sušenu vratinu i pospi naribanom mozzarellom. Na kraju dodaj pečene paprike i kapare.
Rubove tijesta premaži umućenim jajem. Uz pomoć papira za pečenje, podigni jedan duži rub tijesta i počni pažljivo rolanje, pazeći da nadjev ostane unutar tijesta.
Kad dođeš do kraja, zarolaj tako da spoj tijesta ostane na dnu, a krajeve zarolaj prema dolje kako bi nadjev ostao unutar tijesta.
Prenesi zarolano tijesto zajedno s papirom za pečenje na pleh. Cijeli stromboli premaži umućenim jajem i pospi svježe naribanim parmezanom. Nožem zareži plitke dijagonalne proreze po vrhu, u razmacima od otprilike 2,5 cm.
Peci stromboli 15 minuta na 200°C, zatim smanji temperaturu na 190°C i nastavi peći još 25 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a sir ne počne curiti kroz proreze.
Izvadi stromboli iz pećnice i ostavi ga da se ohladi 10-ak minuta. Potom ga nareži na kriške prema zarezima i posluži toplog.
Stromboli možeš poslužiti i hladan, ovisno o preferencijama i prilikama.