Recepti 13. prosinca 2016.

Napravite najbolji Hollandaise umak koji ste ikad probali

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neka vaša jela pređu u neku drugu dimenziju s ovim predivnim umakom

Iako se obično jede uz doručak, možete ga poslužiti uz kuhano povrće, meso, krumpir, tjesteninu ili čak - ribu. Izbor je velik, ostaje nam samo naučiti kako napraviti savršen Hollandaise!

Sastojci: 

  • 2 žumanjka
  • 1 žlica vode
  • 1 žličica soka od limuna
  • 1/8 žličice soli
  • Prstohvat cayenne i crnog papra
  • 1/4 šalice maslaca, rastopljenog

Priprema:

  1. U staklenu posudu (staklena posuda bolje štiti od prekuhavanja i prenaglog povećanja temperature) staviti dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti
  2. Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima); staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok ne postanu kremasti i ljepljivi)
  3. Rubove staklene posude je potrebno stalno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali
  4. Rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke; maslac ne smije biti vruć. Također, može se dodati i maslac sobne temperature, ali onda ga dodajemo dok su žumanjci još na pari i lagano pjenjačom miješamo dok se maslac ne otopi
  5. Nakon što je maslac potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, crni i cayenne papar te sol. 
  6. Kušati i još posoliti/popapriti, ako je potrebno
  7. Hollandaise se radi netom prije posluživanja kako bi bio savršene teksture, ali i isto tako zbog toga što ne smije dugo stajati jer se lako može pokvariti.

 I to je to! Najjednostavniji Hollandaise je gotov!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.