gastro postao
Neka vaša jela pređu u neku drugu dimenziju s ovim predivnim umakom
Iako se obično jede uz doručak, možete ga poslužiti uz kuhano povrće, meso, krumpir, tjesteninu ili čak - ribu. Izbor je velik, ostaje nam samo naučiti kako napraviti savršen Hollandaise!
Sastojci:
- 2 žumanjka
- 1 žlica vode
- 1 žličica soka od limuna
- 1/8 žličice soli
- Prstohvat cayenne i crnog papra
- 1/4 šalice maslaca, rastopljenog
Priprema:
- U staklenu posudu (staklena posuda bolje štiti od prekuhavanja i prenaglog povećanja temperature) staviti dva žumanjka (bjelanca odvojiti) i žlicu vode te pjenjačom dobro razmutiti
- Na srednjoj vatri, zagrijati u posudi za kuhanje 3 - 4 cm vode (da voda ne dodiruje staklenu posudu sa žumanjcima); staklena posuda treba potpuno prekrivati donju posudu. Kada voda zakuha, staviti na nju posudu sa žumanjcima i neprestano miješati pjenjačom (dok ne postanu kremasti i ljepljivi)
- Rubove staklene posude je potrebno stalno strugati od žumanjaka kako se ne bi skuhali
- Rastopiti maslac i dodati ga u žumanjke; maslac ne smije biti vruć. Također, može se dodati i maslac sobne temperature, ali onda ga dodajemo dok su žumanjci još na pari i lagano pjenjačom miješamo dok se maslac ne otopi
- Nakon što je maslac potpuno izjednačen sa žumanjcima, dodati žlicu soka od limuna, crni i cayenne papar te sol.
- Kušati i još posoliti/popapriti, ako je potrebno
- Hollandaise se radi netom prije posluživanja kako bi bio savršene teksture, ali i isto tako zbog toga što ne smije dugo stajati jer se lako može pokvariti.
I to je to! Najjednostavniji Hollandaise je gotov!