Ovaj vrlo jednostavan recept za mousse od malina, kremaste i lagane teksture, u kombinaciji s limetom ili limunom pravo je osvježenje i vjerujemo, tvoj favorit ovog proljeća i ljeta. Savršen je izbor za sve posebne prilike koje planiraš, a uvijek možeš računati da će se tražiti tortica više pa slobodno napravi duplu količinu.
Slatka domaća krema puna okusa limuna i maline neodoljivo priziva ljeto, a slobodno je možeš kombinirati i na nekom drugom desertu s biskvitom ili – solo! Osim što je vrlo jednostavna za napraviti, u nedostatku malina ili limete uvijek ih možeš zamijeniti bilo kojim drugim voćem – primjerice jagodama i limunom!
Tortice s kremom od limete i malina
Sastojci (za 12 komada):
- 250 g gotovog tijesta za baklave (oko 10 kora)
- 125 g margarina light (ili maslaca)
- 2 žlice šećera u prahu
- 330 ml mlijeka
- 110 g šećera
- 40 g gustina
- 150 g margarina s jogurtom (ili maslaca)
- 2 limete (ili limuna)
- 250 g očišćenih malina
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kore razreži na 24 kvadrata (oko 15x15), premaži ih margarinom pa pospi šećerom u prahu. Poslaži po dva kvadrata dijagonalno jedan na drugi (pošećerena ploha neka bude prema gore) pa ih položi u namašćene kalupiće lima za muffine i peci 10 minuta. Izvadi ih i ostavi da se malo ohlade.
- Za kremu izmiksaj 6 žlica mlijeka s gustinom i žumanjcima. Zakuhaj preostalo mlijeko i šećer, umiješaj gustin s jajima pa pusti da zakipi. Kremu potom izlij u drugu zdjelu, pokrij i ostavi da se ohladi.
- Omekšali margarin s jogurtom pjenasto izmiksaj pa malo-pomalo (žlicom) dodaj kremu koja se u međuvremenu ohladila na sobnoj temperaturi. Limete/limune operi, naribaj koricu pa ih iscijedi. Izmiješaj kremu s naribanom koricom i sokom pa je raspodijeli u pečene košarice.
- Ukrasi ih malinama te trakicama limunove (limetine) korice i šećerom u prahu.