Špajza 29. kolovoza 2017.

Grčki jogurt pretvorite u bogate umake i fine deserte

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz malo mašte, grčki jogurt pretvara se u sjajne umake, dressinge, dipove i nevjerojatne slastice.

Priprema slasnih umaka ne mora vam nužno oduzeti previše vremena, posebice ako u hladnjaku držite pakiranje grčkog jogurta. Pomiješajte ga s omiljenim začinskim biljem, dodajte prstohvat začina poput mljevene crvene paprike, a zatim sve dobro promiješajte i - umak je gotov!

 

Jogurt Možda vas zanima... Napravite domaći kremasti jogurt None

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Tzatziki, grčki jogurt začinjen protisnutim češnjakom, limunom, krastavcima, koprom ili peršinom bit će odličan i osvježavajuć dodatak tortiljama, gyrosu i hamburgerima. Uz takav aromatičan umak, instantno ćete zaboraviti na klasične dodatke poput kečapa i majoneze.

 

Tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti Možda vas zanima... Domaći pileći giros - božanstveni grčki sendvič za svaku priliku Recepti

 

Volite li više egzotične okuse, falafel medaljone u pita pecivu također će odlično upotpuniti ovaj kremasti umak.

 

Falafel Možda vas zanima... Najdraža kombinacija: Domaće lepinjice s falafelom Recepti

 

Pripremate li druženje s prijateljima ili se želite počastiti omiljenim grickalicama, svakako im dodajte i dip od grčkog jogurta. S čipsom će se idealno složiti mješavina soli, papra i crvene paprike, dok će tortilja čips voljeti dimljenu crvenu papriku i čili.

 

Možda vas zanima... Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak Recepti

 

Osim kao dodatak slanim jelima, grčki jogurt vrlo lako možete pretvoriti i u lagani desert. Pomiješajte ga sa žličicom meda, dodajte mu bobičasto voće pa sve zajedno smrznite u kalupima za sladoled ili na ravnoj površini debljine oko dva centimetra. Osvježavajuće pločice ili zdravi sladoled gotovi su za samo nekoliko sati, a u njima će uživati baš svi.

 

ananas Možda vas zanima... Grilani ananas - novi svijet egzotičnih okusa Recepti

 

jogurt s breskvom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Jogurtu možete dodati džemove, kikiriki maslac i čokoladu. Koristiti ga kao kremastu komponentu u desertima u čaši, ali i kao dio kremastog doručka s domaćom granolom. Dodati ga možete i u popularan lassi ili pak smoothie napitke.
 

Možda vas zanima... Domaća granola od meda za dobra jutra Recepti

 

Odaberite omiljeno jelo, dodajte mu žlicu grčkog jogurta pa uživajte u još ukusnijim tanjurima. Tako jednostavno!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.