Svi se mogu složiti s tim da azijska kuhinja pršti dojmljivim okusima i šarenilom boja. No po čemu je još toliko posebna? Za početak, ovoj kuhinji pripadaju jela karakteristična za istočnu (Kina, Japan, Koreja) i jugoistočnu Aziju (Tajland, Vijetnam, Malezija, Singapur), premda se na tanjurima mogu pronaći i namirnice iz drugih dijelova kontinenta.
Povrće i riba koriste se svakodnevno, a hrana se najčešće spravlja u poznatom woku. Ono po čemu je azijska kuhinja još poznata svakako je riža, no ništa manje ne zaostaju ni češnjak, čili papričice, đumbir i curry.
A upravo je ovaj posljednji sastojak bio inspiracija za pripremu umaka koji odlično ide uz batke i zabatke. Pogledajte što su to pripremili kraljevi egzotične kuhinje Tika Sharma i Mimi.
Originalna azijska kuhinja u Hrvatskoj
Tika Sharma i Mimi azijski su chefovi koji su svoju ljubav prema kulinarstvu odlučili podijeliti i s Hrvatskom. Uz višegodišnje iskustvo i rad u uglednim svjetskim restoranima, svoju su sreću pronašli u zagrebačkom Hilton Garden Innu. Chef Sharma stručnjak je za tajlandsku, kinesku i japansku kuhinju te je sushi masterchef.
Chefica Mimi također voli pripremati tajlandska i japanska jela, no osim toga uživa u korejskoj i vijetnamskoj rapsodiji namirnica. S obzirom na to da su dosad već izbrusili zanat, pogledajte koji su to recept toplo preporučili svim zaljubljenicima u azijsku kuhinju. Vjerujemo da te neće razočarati!
ORIGINALAN NEPALSKI CURRY
Curry umak ili makhana gravy najbolje je pripremiti za više porcija te ga zamrznuti. Ovaj je recept za deset porcija.
Sastojci:
- 0,5 kg crvenog luka
- 1 kg rajčice bez kože
- 15 g paste đumbira i češnjaka
- 40 g paste indijskog oraščića
- 1 dcl vrhnja za kuhanje
- kumin
- tamarin
- čili u prahu
- 100 g maslac
Priprema:
- Za početak je potrebno napraviti pastu. Naribaj i usitni đumbir i češnjak te ih drži u malo ulja, a indijske oraščiće tostiraj na tavi ili u pećnici te ih zdrobi u pastu.
- Zatim nareži luk na kolutove te ga dinstaj s kuminom i đumbir pastom dok ne dobije smeđu boju. Potom dodaj rajčicu i ostale sastojke te sadržaj kuhaj minimalno dva sata.
- Sve propasiraj ili izmiksaj na nižoj brzini kako bi se izbjegla oksidacija. Nakon toga ohladi, rasporedi u vrećice i zamrzni sadržaj. Svakako je bolje pripremiti veću količinu i zamrznuti te vaditi po potrebi.
Nepalski curry s batkom i zabatkom (za 4 osobe)
Sastojci:
- 1 kg batka i zabatka
- 2 dcl jogurta
- žličica đumbir paste
- pola žličice senfa
- prstohvat čili praha
- 25 ml limunova soka
Marinada:
U zdjelu pomiješaj jogurt, senf, đumbir pastu, čili i limunov sok. Otkošteni batak i zabatak mariniraj sat i pol.
Priprema:
- Zapeci batak na tavici. Dodaj curry umak, koji si prethodno pripremila, te ga po potrebi dodatno začini po vlastitu ukusu.
- Pri serviranju jela prelij malo vrhnja za kuhanje za dekoraciju i kremoznost.
- Za prilog možeš pripremiti prženu rižu s graškom i mrkvom ili nešto drugo po izboru.
Dobar tek!
Posjeti odličan restoran novootvorenog hotel Hilton Garden Inn na adresi Radnička cesta 21 i uživaj u azijskim i internacionalnim specijalitetima pripremljenima od strane vrhunskih chefova.