Njoki od ricotte mekši su od onih klasičnih s krumpirom te na sjajan način nadopunjuju jela od rajčice i jednostavne umake na bazi maslaca.
Tek nekoliko začina, malo vina, dobra doza maslaca i finog parmezana njoke od ricotte pretvorit će u pravu deliciju. Nakon što se skuhaju, prebacite ih na tavu u kojoj ste otopili žlicu maslinovog ulja ili maslaca, pustite da uhvate malo korice, a zatim ih začinite po želji. Odlično će se složiti uz timijan, kadulju, ali i ljetne okuse bosiljka i svježeg origana.
Uz to, pripremaju se jednostavno, nećete uprljati previše posuđa, a njoki u jednostavnom umaku mogu biti gotovi već za pola sata.
Potrebno je:
- 250 g ricotte
- 70 g parmezana
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 130 g brašna
- Sol, papar
Priprema:
- U posudi pomiješajte ricottu, parmezan koji ste sitno naribali, jaje, žumanjak, sol i papar.
- Dobro ih povežite, pa dodajte jednu četvrtinu brašna.
- Dobro pomiješajte kako biste dobili ljepljivo tijesto, a zatim dodajte ostatak brašna, dodajući ga žlicu po žlicu. Kada dobijete tijesto koje se ne lijepi i može se oblikovati, nemojte više dodavati brašna.
- Podlogu lagano pobrašnite, dodajte tijesto i podijelite ga na jednake dijelove.
- Svaki dio zarolajte u duguljasti valjak, pa ga režite na željene oblike.
- U velikom loncu zagrijte vodu do vrenja i kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu.
- Poslužite uz umak.
Dobar tek!