gastro postao
Najjednostavniji recept za sve početnike i eksperte u pripremi domaćeg kruha
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 331
Potrebno vam je
- 700 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica sol
- 25 g maslac, slani
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 žlica suhi kvasac
- 1.50 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 3 dl voda
Priprema
- U manju posudu stavite žlicu brašna, kvasac, šećer i s malo mlakog mlijeka zamijesite rijetko tijesto i ostavite ga na toplo da se diže.
- Brašno (oštro-700 g) i sol uspite u veću zdjelu, dodajte istopljeni maslac. U sredini napravite udubinu i u nju uspite pripremljeni kvasac, ostatak mlakog mlijeka, toplu vodu i izmiješajte mekano tijesto (po potrebi dodajte još malo vode). Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tako dugo dok ne dobijete glatko i rastezljivo tijesto koje se odvaja od ruku i podloge. Mijesite tako da vanjski dio tijesta uvlačite u sredinu.
- Ovako pripremljeno tijesto stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplo da se diže jedan sat. Potom ga ponovno promiješajte par minuta da se istisne zrak.
- Oblikujte tijesto po želji i stavite ga u nauljen kalup za pečenje. Pokrijte i ostavite da se diže još 30 minuta. Prije nego što ćete kruh staviti u pećnicu po površini ga pospite s malo brašna, ili premažite umućenim žumancem.
- 15 minuta prije upotrebe uključite pećnicu i zagrijte na 220 stupnjeva C. Stavite kruh i pecite 15 minuta. Tada smanjite temperaturu na 200 stupnjeva C i pecite još 20-30 minuta, dok se kruh dobro digne i olakša.