gastro postao
Profiteroli (profiterolles) su čuvena poslastica francuske kuhinje, slatke male kuglice punjene kremastim filom, pa još prelivene čokoladom. Mi takve samo bez čokoladnog preljeva zovemo princes krafne jer je to sve u biti isto meko kuhano tijesto.
Jednostavni su za pripremu i jako jako ukusni. Svi ih vole, jedni kad su punjene statkim vrhnjem, a drugi kremom od vanilije. Ima li što ljepše nego poslije ručka zasladiti se savršenim profiterolima koji se sami tope u ustima?
Donosimo vam recept za profiterole punjene kremom od vanilije koja će izvući najbolje iz ovog deserta.
Tijesto
- sol
- 100 g margarina
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
- 250 ml mlijeka
Krema
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- 40 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
- 70 g maslaca
- 10 g vanilin šećera
Čokoladna glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- listići badema
Priprema:
- Zakuhajte mlijeko sa solju pa dodajte margarin. Kad se otopi, postupno dodajte miješajući brašno i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite neka se hladi i u mlaku smjesu umiješajte jedno po jedno jaje.
- Na namašćeni lim za pečenje stavite žlicom u većim razmacima hrpice tijesta i pecite na 210°C oko 15 minuta. Pustite ih da se ohlade.
- Za kremu pjenasto umiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer, promiješajte te zalijte kipućim mlijekom. Kratko kuhajte kremu na pari. Nakon što se ohladi, umiješajte pjenasto izmiješani maslac. Narežite uštipke oštrim nožem u dvije polovice te nadjenite kremom.
- Rastopite čokoladu na pari i dodajte joj vrhnje te time prelijte nadjevene uštipke. Ukrasite ih listićima badema.
Dobar tek!