gastro postao
Ova mirisna i slasna delicija koja se tradicionalno priprema u Grčkoj, nešto je što ćete obožavati!
Jednostavni sastojci čine ovu vrhunsku deliciju popularnom i izvan Grčke, gdje je prvotno nastala.
Jer tko ne bi htio jesti ovako divnu juhu - od limuna, jaja, kopra i riže. Možete ju pripremiti i s mesom ako želite pa dodajte kuhane piletine - time ćete dobiti juhu koja je dovoljno zasitna da bude i zasebno, glavno jelo.
Nama se sviđa ova verzija bez mesa jer je nekako lagana i osvježavajuća.
Sastojci:
- 8 šalica povrtnog temeljca
- 1 1/2 žličica soli
- 1/2 žličice bijelog papra
- 1 1/2 šalica riže
- prstohvat soli
- 4 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke
- sok od 3 veća limuna
- 1/4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
- tanko narezani kolutići limuna za posluživanje (po želji)
Priprema:
- Zakuhati temeljac pa dodati sol i papar; smanjiti temperaturu pa pustiti da temeljac krčka i dodati rižu; kuhati dok ne bude al dente; odvojiti 2 šalice temeljca
- Od bjelanjaka napraviti snijeg pa miksajući na najmanjoj brzini, dodavati žumanjke i sok od limuna te 2 šalice temeljca, miksati dok ne postane homogeno
- Pojačati temperaturu temeljca pa uliti smjesu jaja i soka od limuna
- Kuhati još kratko, 2 - 5 minuta
- Poslužiti juhu toplu, posipanu koprom i ukrašenu kriškama limuna (po želji).
Dobar tek!