Recepti 03. travnja 2017.

Okus koji će vas osvojiti - grčka juha od jaja i limuna

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova mirisna i slasna delicija koja se tradicionalno priprema u Grčkoj, nešto je što ćete obožavati!

Jednostavni sastojci čine ovu vrhunsku deliciju popularnom i izvan Grčke, gdje je prvotno nastala.

Jer tko ne bi htio jesti ovako divnu juhu - od limuna, jaja, kopra i riže. Možete ju pripremiti i s mesom ako želite pa dodajte kuhane piletine - time ćete dobiti juhu koja je dovoljno zasitna da bude i zasebno, glavno jelo.

Nama se sviđa ova verzija bez mesa jer je nekako lagana i osvježavajuća.

Sastojci:

  • 8 šalica povrtnog temeljca
  • 1 1/2 žličica soli
  • 1/2 žličice bijelog papra
  • 1 1/2 šalica riže
  • prstohvat soli
  • 4 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke
  • sok od 3 veća limuna
  • 1/4 šalice svježeg kopra, nasjeckanog
  • tanko narezani kolutići limuna za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1.  Zakuhati temeljac pa dodati sol i papar; smanjiti temperaturu pa pustiti da temeljac krčka i dodati rižu; kuhati dok ne bude al dente; odvojiti 2 šalice temeljca
  2. Od bjelanjaka napraviti snijeg pa miksajući na najmanjoj brzini, dodavati žumanjke i sok od limuna te 2 šalice temeljca, miksati dok ne postane homogeno
  3. Pojačati temperaturu temeljca pa uliti smjesu jaja i soka od limuna
  4. Kuhati još kratko, 2 - 5 minuta
  5. Poslužiti juhu toplu, posipanu koprom i ukrašenu kriškama limuna (po želji).

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.