Novih recepata s jajima, kao i s tjesteninom, nikada dosta! Ova popularna namirnica bila je čest gost na tanjurima naših roditelja, baka i djedova zbog jednostavne, a ukusne pripreme i jeftine cijene. No, ponekad ono najjednostavnije, donosi najbolje, a upravo bi se to moglo reći i za jaja. U moru recepata sigurni smo da i ti imaš onaj jedan, omiljeni, čiji mirisa kada osjetiš odmah te vrati u djetinjstvo.
Ovaj ovdje malo je drugačiji, no to ne znači da ga ne vrijedi probati i dati mu šansu! Navedeni sastojci odnose se na obrok za jednu osobu, a recept smo pronašli u zbirci recepata Steve Karapandže.
Sastojci:
- 1 zrela banana
- 2 žličice rastopljenog maslaca
- 1/4 soka od jednog limuna
- 2 jaja
- 2 žlice vode ili mlijeka
- 1 žličica nasjeckanog peršina
Priprema:
- Oguljenu bananu premaži maslacem. Stavi ju u malu vatrostalnu posudu i pokapaj sokom od limuna. Veoma malo posoli i zatim ju zapeci u srednje vrućoj pećnici (180 - 190 stupnjeva) na 10 do 12 minuta.
- Za to vrijeme u tavici započni s pripremom omleta. Ugrij maslac, a jaja razbij u posudi. Dodaj u jaja malo vode ili mlijeka, soli i bibera te peršina i istuci ih kao i za svaki drugi omlet.
- Dobivenu smjesu isipaj u vruću tavicu i neka se donja strana dobro ispeče. Ona mora biti čvrsta u odnosu na gornju stranu i lagano mora posmeđiti.
- Zatim u sredinu omleta stavi bananu, narezanu na kriške i prebaci jednu stranu omleta na drugu.
- Posluži toplo i dodatno ukrasi bananom i borovnicama.
U slast!