gastro postao
Ljubitelji ribe i mediteranske kuhinje zasigurno će uživati u ukusnoj bijeloj ribi pripremljenoj na ovaj način.
Orada pečena u pećnici vrlo je jednostavna za pripremu, a pruža nevjerojatan miris i okus mora.
Potrebno vam je (za dvije osobe):
- 2 orade
- 2 grančice svježeg ružmarina
- svježi bosiljak
- svežanj peršina
- 6 režnja češnjaka
- limun
- maslinovo ulje
- 800 g mladog krumpira
- sol i svježe mljeveni papar
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 200°C.
- Ribu očistite, isperite pod mlazom hladne vode i dobro posušite papirnatim ubrusom te ju zarežite s obje strane na 3 mjesta. Naribajte koricu jednog limuna. Posolite i popaprite ribu izvana i iznutra te prelijte s 2 žlice maslinovog ulja i malo limunovog soka te ih pospite s polovicom limunove korice.
- U utrobu svake ribe stavite po jedan režanj češnjaka, grančicu ružmarina, listić bosiljka, malo peršina te krišku limuna. Ostavite da se marinira dok vi pripremate krumpir.
- Krumpir ogulite, operite i narežite na ploške. Dobro ga posušite pa ga posolite i popaprite. Dodajte nasjeckano preostalo začinsko bilje. Krumpir prelijte s dvije žlice maslinovog ulja te mu dodajte naribanu koricu pola limuna. Sve zajedno dobro promiješajte i premjestite u namašćeni lim s maslinovim uljem.
- Dodajte ostatak češnjaka (neoguljenog) i pecite oko 20 minuta. Potom na krumpir položite orade i po želji na svaku ribu stavite dva koluta limuna. Sve zajedno pecite još 25 minuta. Poslužite odmah.