Ovaj osvježavajući mango sago s kokosom i tapiokom donosi tropski okus i ljetnu atmosferu u hladne jesenske dane
Mango sago, popularni desert iz Hong Konga, nastao je 1984. godine u restoranu Lei Garden, kada su vlasnici željeli na jelovnik dodati nešto novo za vruće ljetne dane. Mango sago je osvježavajuć pudingod manga s kokosom i tapiokom.
Prvotno je naziv deserta bio "pomelo mango sago" jer se kao ukras koristio pomelo – citrus sličan grejpu. Međutim, desert je postao hit tek kad su ga preimenovali u "slatku rosu s vrbe", inspiriranu pričom o božanstvu Guanyin, poznatom kao pomoćnica u nevolji.
Danas je mango sago omiljen širom Hong Konga i Kine te simbolizira sreću. Iako je mango najčešći izbor za ovaj desert, slobodno eksperimentiraj drugim voćem! Umjesto manga možeš koristiti dinju, jagode ili banane. Ako želiš rekreirati izvorni okus, pokušaj s grejpom kao zamjenom za pomelo.
Za dodatnu teksturu možeš u puding dodati nasjeckane orahe ili suho voće – primjerice, pistacije se odlično slažu s okusom manga. Pusti mašti na volju i uživaj u ovom ljetnom desertu!
Ne gasi ekran dok kuham
Mango sago
130 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kokosovo mlijeko
2
šalica
Med
0,25
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Kokos u listićima
0,25
šalica
Mango
2
kom
Tapioka
0,50
šalica
Postupak
U loncu na srednjoj vatri pomiješaj kokosovo mlijeko, med (ili agavin sirup), ekstrakt vanilije i kokos u listićima.
Miješaj smjesu dok ne zavrije, zatim je makni s vatre i ostavi da se ohladi. Kokosovo mlijeko će se zgusnuti dok se hladi.
Oguli mango i nareži ga na kockice. Polovicu manga ostavi za dekoraciju, a drugu polovicu pripremi za pire.
Stavi polovicu narezanog manga u blender i miksaj dok ne postane glatka smjesa. Ostavi ovaj pire sa strane.
U većem loncu zakuhaj vodu.
Dodaj kuglice tapioke u kipuću vodu i kuhaj ih oko 10 minuta, dok ne postanu gotovo prozirne, s malom bijelom točkicom u sredini.
Ocijedi kuglice tapioke kroz cjedilo i isperi ih hladnom vodom kako bi zaustavio daljnje kuhanje i spriječio da se zalijepe.
Dodaj ohlađenu tapioku u smjesu kokosova mlijeka i dobro promiješaj.
Pokrij smjesu i ostavi je u hladnjaku najmanje 2 sata, a možeš je ostaviti i preko noći da se puding zgusne. Ako voliš rjeđu konzistenciju, možeš ga konzumirati već nakon 30 minuta do sat vremena.
Kada je puding spreman, u čaše ili zdjelice naizmjence slaži slojeve tapioka smjese, pirea od manga i kockica manga. Posluži i uživaj!
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.