Recepti Salata 06. kolovoza 2024.

Osvježavajuća ljetna salata od kozica i avokada

Salata
10 MIN
4 MIN
3
JEDNOSTAVNO
kozice, avokado
Salata od kozica i avokada
foto: Instagram @deananddavid_oesterreich
Uživaj u ovoj kremastoj i laganoj salati od kozica i avokada, savršenoj za vruće ljetne dane!

Kozice su omiljene u svim oblicima – pohane, na žaru ili kao koktel. Ali kad stigne ljeto, salata od kozica i avokada postaje pravi hit.

U ovom receptu, sočne i mesnate kozice kombiniraju se s kockicama zrelog avokada, kremastom majonezom, nasjeckanim celerom, ljutikom, korijandrom i svježim sokom limete.

avokado Možda vas zanima... 10 odličnih trikova uz koje će avokado zablistati na tanjuru Špajza

Ova salata je savršena za ručak, večeru ili čak kao kasni noćni zalogaj. Može se poslužiti na tostiranom kruhu, u pecivu za hot dog (posebno ako je tostirano s maslacem) ili na svježim zelenim listovima. Nećemo se začuditi ni ako je jedeš izravno iz zdjele. Bez obzira na to kako je serviraš, ova salata od kozica i avokada bit će zajamčeni hit!

Zašto će ti se svidjeti

Kremasta je, ali lagana: majoneza i avokado daju kremoznost, dok sok limete i korijandar donose svježinu. Jednostavan preljev: samo majoneza, zgnječeni avokado, sok limete i sol – i to je to.

 | Author: Towfiqu Barbhuiya/Pexels Kozice foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels

U salati koristi velike kozice, svježe ili smrznute. Ako koristiš smrznute, nije ih potrebno odmrzavati. Jedan savršeno zreo avokado je sve što ti treba.

Polovicu avokada izreži na kockice za salatu, a ostatak zgnječi u majonezu za preljev. Celer i ljutika daju hrskavost i blagi okus luka koji balansira kremoznost, dok korijandar donosi svježi, biljni okus. Sok limete donosi svježinu cijelom jelu.

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od kozica i avokada
10 MIN
pripreme
4 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Kozice 450 g
  • Limeta 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Ljutika 1 kom
  • Korijander - listići 2 žlica
  • Avokado 1 kom
  • Majoneza 0,25 šalica
  • Sol 0,25 žličica
  • Zelena salata
Postupak
  1. U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu ledom i hladnom vodom za ledenu kupku.

    Obloži pleh dvostrukim slojem papirnatih ručnika.


  2. Ubaci 450 g sirovih kozica u kipuću vodu. Kuhaj dok kozice ne postanu ružičaste i potpuno kuhane, oko 2 minute za svježe i 3,5 minute za smrznute. Ocijedi.

    Prebaci kozice u ledenu kupku. Kada se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kockice leda. Prebaci kozice na papirnate ručnike i složi ih u jednom sloju da se osuše.


  3. Iscijedi 1 srednju limetu dok ne dobiješ 2 žlice soka. Sitno nasjeckaj 1 srednju stabljiku celera (oko 1/2 šalice) i 1 malu ljutiku (oko 1/4 šalice).

    Skini listove s grančica svježeg korijandra i sitno ih nasjeckaj (2 žlice).

    Prepolovi i izvadi košticu iz 1 zrelog srednjeg avokada. Nareži jednu polovicu avokada na kockice veličine 1 cm.


    avokado



  4. Izvadi meso preostale polovice avokada u srednju zdjelu. Dodaj 1/4 šalice majoneze i vilicom zgnječi avokado, a zatim miješaj dok ne postane glatko. Dodaj sok od limete i 1/4 žličice soli i miješaj dok se ne sjedini. Dodaj celer, ljutiku i korijandar te dobro promiješaj.


  5. Dodaj kozice i preostale komade avokada u zdjelu, zatim miješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži, pazeći da komadići avokada ostanu cijeli. Probaj i začini solju po potrebi. Posluži na tostiranom kruhu ili na zelenoj salati.


Ostatke salate čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana.

Isprobaj i ove recepte za lagana ljetna jela!

nigella lawson, salata od liganja Možda vas zanima... Aromatična salata od liganja po receptu Nigelle Lawson Recepti Možda vas zanima... Iznenadite goste azijskom toplom salatom s lososom, medom i sezamom Native sadržaj Brza tofu salata Možda vas zanima... Brza tofu salata s kremastim kokosovim preljevom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.