Uživaj u ovoj kremastoj i laganoj salati od kozica i avokada, savršenoj za vruće ljetne dane!
Kozice su omiljene u svim oblicima – pohane, na žaru ili kao koktel. Ali kad stigne ljeto, salataod kozica iavokada postaje pravi hit.
U ovom receptu, sočne i mesnate kozice kombiniraju se s kockicama zrelog avokada, kremastom majonezom, nasjeckanim celerom, ljutikom, korijandrom i svježim sokom limete.
Ova salata je savršena za ručak, večeru ili čak kao kasni noćni zalogaj. Može se poslužiti na tostiranom kruhu, u pecivu za hot dog (posebno ako je tostirano s maslacem) ili na svježim zelenim listovima. Nećemo se začuditi ni ako je jedeš izravno iz zdjele. Bez obzira na to kako je serviraš, ova salata od kozica i avokada bit će zajamčeni hit!
Zašto će ti se svidjeti
Kremasta je, ali lagana: majoneza i avokado daju kremoznost, dok sok limete i korijandar donose svježinu. Jednostavan preljev: samo majoneza, zgnječeni avokado, sok limete i sol – i to je to.
Kozice
foto: Towfiqu Barbhuiya/Pexels
U salati koristi velike kozice, svježe ili smrznute. Ako koristiš smrznute, nije ih potrebno odmrzavati. Jedan savršeno zreo avokado je sve što ti treba.
Polovicu avokada izreži na kockice za salatu, a ostatak zgnječi u majonezu za preljev. Celer i ljutika daju hrskavost i blagi okus luka koji balansira kremoznost, dok korijandar donosi svježi, biljni okus. Sok limete donosi svježinu cijelom jelu.
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od kozica i avokada
10 MIN
pripreme
4 MIN
kuhanja
3
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Kozice
450
g
Limeta
1
kom
Celer - stabljika
1
kom
Ljutika
1
kom
Korijander - listići
2
žlica
Avokado
1
kom
Majoneza
0,25
šalica
Sol
0,25
žličica
Zelena salata
Postupak
U velikom loncu zakuhaj vodu. U međuvremenu, napuni srednju zdjelu ledom i hladnom vodom za ledenu kupku.
Obloži pleh dvostrukim slojem papirnatih ručnika.
Ubaci 450 g sirovih kozica u kipuću vodu. Kuhaj dok kozice ne postanu ružičaste i potpuno kuhane, oko 2 minute za svježe i 3,5 minute za smrznute. Ocijedi.
Prebaci kozice u ledenu kupku. Kada se ohlade, ponovno ih ocijedi i ukloni preostale kockice leda. Prebaci kozice na papirnate ručnike i složi ih u jednom sloju da se osuše.
Iscijedi 1 srednju limetu dok ne dobiješ 2 žlice soka. Sitno nasjeckaj 1 srednju stabljiku celera (oko 1/2 šalice) i 1 malu ljutiku (oko 1/4 šalice).
Skini listove s grančica svježeg korijandra i sitno ih nasjeckaj (2 žlice).
Prepolovi i izvadi košticu iz 1 zrelog srednjeg avokada. Nareži jednu polovicu avokada na kockice veličine 1 cm.
Izvadi meso preostale polovice avokada u srednju zdjelu. Dodaj 1/4 šalice majoneze i vilicom zgnječi avokado, a zatim miješaj dok ne postane glatko. Dodaj sok od limete i 1/4 žličice soli i miješaj dok se ne sjedini. Dodaj celer, ljutiku i korijandar te dobro promiješaj.
Dodaj kozice i preostale komade avokada u zdjelu, zatim miješaj dok se sve ravnomjerno ne obloži, pazeći da komadići avokada ostanu cijeli. Probaj i začini solju po potrebi. Posluži na tostiranom kruhu ili na zelenoj salati.
Ostatke salate čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva dana.