Ako ti gljive još nisu bile najdraža namirnica, evo prilike da se predomisliš. Jer ovaj quiche od gljiva je doslovce rapsodija okusa, donosimo recept!
Ako si ikad sumnjao da gljive mogu biti glavni lik u nekom jelu, nakon ovoga jela promijenit ćeš mišljenje. Ovaj quiche je hommage gljivama u svom punom sjaju.
Naravno, kada kažemo gljive, mislimo na različite vrste, a ne samo na poslovično poznate šampinjone. Primjerice, dodaš li shiitake, oduševljenje je zajamčeno. I ne brini, ne trebaš biti francuski chef – sve što trebaš je dobra tava i malo strpljenja.
Quiche je kao pizza – sve što voliš možeš ubaciti unutra, ali kad su u igri gljive i kremasti gruyère, teško je nadmašiti tu kombinaciju. U ovom receptu sve se slaže skladno: prhka podloga, zlatno pečene gljive i smjesa jaja, vrhnja i mlijeka koja sve povezuje u sočno, mirisno remek-djelo.
Gljive
foto: Atlascompany / Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Quiche od gljiva
15 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Prhko tijesto - slano
250
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljutika
0,33
šalica
Gljive
450
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Mlijeko
0,50
šalica
Vrhnje za kuhanje
0,50
šalica
Jaje
3
kom
Muškatni oraščić
Gruyere
170
g
Postupak
Na čistu, lagano pobrašnjenu površinu razvaljaj tijesto u krug promjera otprilike 30 cm. Položi ga u kalup za pite promjera 25 cm i dubine oko 4 cm. Poravnaj i obreži rubove tijesta.
Zagrij pećnicu na 175 °C.
Obloži tijesto aluminijskom folijom ili papirom za pečenje, pritiskujući ga uz rubove i dno kalupa. Odreži višak folije ili papira, ali ostavi dovoljno da ih kasnije možeš lako izvaditi. Ispuni koru do dvije trećine visine suhim grahom, rižom ili profesionalnim utezima za pečenje. Stavi u pećnicu i peci 15 minuta. Zatim izvadi, pusti da se malo ohladi i pažljivo ukloni utege i papir.
Dno kore izbockaj vilicom kako bi para mogla izlaziti tijekom pečenja, a zatim vrati u pećnicu na dodatnih 10 minuta – dok ne poprimi blago zlatnu boju. Ohladi na rešetki dok pripremaš nadjev.
U velikoj tavi s neprianjajućim dnom zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj tanko narezanu ljutiku i pirjaj je minutu, a zatim dodaj glive narezane na četvrtine ili ploške. Posoli i popapri te pirjaj, često miješajući, oko 10 minuta – dok gljive ne ispuste svu tekućinu i ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
U srednje velikoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješaj vrhnje, mlijeko i jaja. Umiješaj i prstohvat muškatnog oraščića te soli i papra po ukusu.
Kalup s pečenom korom stavi na lim za pečenje s povišenim rubovima – ako nešto procuri, ostat će u limu. Po dnu kore ravnomjerno pospi polovicu naribanog Gruyère sira. Na sir složi mješavinu gljiva i ljutike pa sve pospi preostalim sirom. Zatim polako prelij pripremljenu smjesu od jaja, vrhnja i mlijeka preko svega.
Stavi lim s kalupom u pećnicu i peci na 175 °C od 30 do 35 minuta – dok se sredina quichea ne stegne, ali još blago podrhtava pri dodiru. Izvadi iz pećnice i ostavi da se hladi na rešetki 20 minuta prije rezanja i posluživanja.