gastro postao
Nakon obilnog nedjeljnog ručka, na repertoaru je lagana krem juha od rajčice
Ako je iza tebe vikend pun događanja, slatkiša i masne hrane, preporučujemo da novi tjedan započneš krem juhom od rajčice. Ne, neće ti trebati svježe rajčice, već pravo čudo možeš napraviti od nasjeckanih rajčica iz konzerve.
Ovaj recept je očekivano jednostavan, ali na popisu sastojaka je jedan vrlo bitan dodatak. Suptilnu notu slatkoće dobit ćeš ako netom prije miksanja dodaš nekoliko žličica meda.
Vrijeme kuhanja je otprilike 45 minuta, a sastojci su dostatni za 4 obilna serviranja. Dobar tek!
Krem juha od rajčice
Sastojci:
- 225 g maslaca
- 225 g luka
- 60 g glatkog brašna
- 1,5 kg nasjeckane rajčice iz konzerve
- 150 ml pilećeg temeljca
- 25 g šećera
- 2 žličice soli
- 1/3 žličice papra
- 100 ml slatkog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice meda
Postupak:
- Zagrij maslac u velikoj posudi pa dodaj nasjeckani luk. Prži luk nas srednje jakoj vatri dok ne omekša i ne postane staklast.
- Dodaj brašno i miješaj nekoliko minuta, dok mješavina ne poprimi zlatnu boju.
- Dodaj nasjeckanu rajčicu iz konzerve, temeljac, šećer, sol i papar. Kad zakuha, smanji vatru i kuhaj otprilike pola sata. Povremeno promiješaj kako juha ne bi zagorjela pri dnu.
- Makni s vatre, umiješaj mlijeko, vrhnje i med pa izradi štapnim mikserom u krem juhu. Vrati na vatru i zagrij!