Tradicionalno, od bundeve se pripremaju guste juhe, razna variva i složenci te neizostavne slane savijače - bučnice, no sve popularnija postaju i slatka jela s bundevom. Bundeva se u slasticama najčešće aromatizira cimetom, đumbirom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Većina slatkih jela s bundevom prvo zahtijeva pripremu pirea, a u nastavku možeš naučiti kako napraviti (i pravilno zamrznuti) pire od bundeve.
U nastavku donosimo recepte za slastice s bundevom, idealne za uživanje u toplini doma uz šalicu kave ili čaja. Svakako ih isprobaj i javi nam dojmove!
1. Jesenske buhtle
Pire od buče jedan je od nezaobilaznih sastojaka na jesenskom meniju, nerijetko i u sklopu deserta. Odličan je dodatak dizanom tijestu, što dokazuje i ovaj recept za buhtle, prikladan prvim danima jeseni. Priprema buhtlica nije zahtjevna, ali tijesto će, naravno, morati odstajati neko vrijeme kako bi se udvostručilo. Strpljenje je ključno, ali se isplati. Recept te čeka na linku u nastavku.
2. Cimet rolice s bundevom
Cimet rolice ne trebamo posebno predstavljati! Ta ukusna, savršeno mekana i mirisna peciva od dizanog tijesta, idealan su doručak ili užina. Cimet je neizostavna aroma jesenskih specijaliteta, a ako uz cimet u tijesto dodaš i bundevu dobit ćeš pravu jesensku rapsodiju okusa! Bundeva ovim rolicama daje posebnu mekoću i aromu te predivno zlatno-žutu boju.
3. Slatka krema od buče
Tko kaže da pire od buče moraš iskoristiti za pripremu slanih jela? Poznato je kako odlično funkcionira i u slatkim kombinacijama. Dobar je primjer upravo ova brzinska krema. Rasporedi je u četiri staklene čaše, posluži uz lagano tučeno vrhnje i pospi cimetom, naribanom čokoladom ili pak tostiranim oraščićima. U slast!
4. Slatki kruh od bundeve
Ako si već uspjela pripremiti zalihu pirea od buče, dio obavezno iskoristi za pripremu slatkog kruha. Mekan je, mirisan i može stajati nekoliko dana, a priprema će ti oduzeti 15-ak minuta. Naravno, uvijek možeš dodati i komadiće tamne čokolade ili pak tostirane bučine sjemenke. Recept se nalazi na linku u nastavku.
5. Slatki muffini s bundevom
Zbog sočnih muffina od bundeve zaista isplati zagrijati pećnicu. Priprema je jednostavna i brza, nisu preslatki, a ipak će zadovoljiti želju za slatkim. U receptu se koristi kabocha tikva, a sve što ti treba su ostaci pečene kabocha tikve koje vrlo lako možeš pretvoriti u pire korištenjem blendera ili multipraktika. Slobodno prilagodi količinu dodanog šećera svojim potrebama i ukusu. Uživaj!