Recepti 08. prosinca 2020.

Ovih pet recepata s bučom ne smiješ propustiti!

foto: Fotografije blogera iz navedenih recepata
gastro postao gastro.24sata.hr
Bila kuhana ili pečena, u slanim ili slatkim jelima, buča je namirnica koja uvijek očarava rapsodijom boja, okusa i mirisa!

Uz fantastičan okus, buča je idealna namirnica i za tvoje zdravlje - bogata je hranjivim tvarima, a istovremeno ima vrlo malo kalorija. Dostupna je tijekom cijele godine, te ima zaista dug rok trajanja, od tri do četiri tjedna. Tamna žarka narančasta i žuta boja prisutna je zahvaljujući fitonutrijentima koji se nalaze u njoj: karotenoida – alfa-karotena, beta-karotena, luteina, zeaksantina i beta-kriptoksantina. Osim što je odličan izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor i vitamina C.

U nastavku donosimo nekoliko odličnih recepata za pripremu bundeve na različite načine. Uživaj u raznolikosti i bogatstvu okusa koje nam buča nudi!

1. Ukusna i zdrava salata od butternut tikve i kvinoje

Sve što trebaš napraviti za pripremu ove ukusne salate je staviti začinjenu butternut tikvu u pećnicu, pustiti je da postane fina, sočna i lagano karamelizirana, u međuvremenu staviti kuhati kvinoju i očistiti sjemenke šipka. Sve skupa pomiješaj, dobro začini - i jelo je spremno!

 

Možda vas zanima... Jesenska salata od kvinoje i butternut tikve Kolumne

 

2. Kremasti rižoto s hokaido tikvom i radičem

Ovaj ukusan i zdrav recept prepun je okusa. Radi se o rižotu s crvenim radičem, pireom od hokaido tikve i kuhanim kestenima. Ako želiš ovaj recept napraviti veganskim ili bez laktoze, sve što moraš učiniti jest zamijeniti slatko vrhnje s nekim biljnim vrhnjem za kuhanje! 

 

Možda vas zanima... Sezonsko izdanje: Rižoto s radičem i hokaido tikvom Kolumne
 

3. Savršeno kremasta juha od tikve, kestena i gljiva

Ova zdrava juha je izrazito kremasta i zasitna. Idealan je obrok za hladne i tmurne zimske dane. Za pripremu ti je potrebna hokaido tikva, kesteni, te shiitake gljive.

 

Možda vas zanima... Za ručak pripremi krem juhu od tikve i kestena Kolumne
 

4. Neodoljiva pita s butternut tikvom

Popularna pita s bundevom ili Pumpkin pie osvojila je cijeli svijet. Tikva kolačima daje poseban okus, a odlično paše uz tople i aromatične začine koji u potpunosti podižu cjelokupno jelo. 

 

Možda vas zanima... Američki klasik –  jesenska pita s butternut tikvom Kolumne

 

5. Ukusna i brza rolada s tikvom

Nije novost to da tikva odlično funkcionira i u slatkim kombinacijama, a materijalni je dokaz te tvrdnje ova zimska rolada. Pire od tikve sastavni je dio sočnog biskvita, a kremu čine krem sir, mileram i korica naranče.  

 

Možda vas zanima... Ova jednostavna rolada idealan je desert za prosinac Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.