Nije novost to da tikva odlično funkcionira i u slatkim kombinacijama, a materijalni je dokaz te tvrdnje ova zimska rolada. Pire od tikve sastavni je dio sočnog biskvita, a kremu čine krem sir, mileram i korica naranče.
Ovih su dana na jelovniku često jela od buče pa vjerujem da u zamrzivaču imaš zalihu pirea. Ako to nije slučaj, možeš ga relativno brzo pripremiti i zamrznuti za sve kulinarske eksperimente koji su u planu. Postupak je jednostavan; butternut tikvu prereži na pola, izdubi koštice i peci je 40-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Meso potom izdubi i izradi štapnim mikserom u pire. U slast!
Sastojci za biskvit:
- 100 g brašna
- 3 jaja
- 160 g šećera
- 190 g pirea od bundeve
- 1 burbon vanilin šećer
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- pola žličice pumpkin spice začina
Priprema biskvita:
- Butternut tikvu prereži na pola, izdubi koštice i peci na papiru za pečenje okrenutu mesom prema dole, cca 40 min na 200 stupnjeva. Meso izdubi i izradi štapnim mikserom. Za roladu će ti biti dovoljna polovica manje tikve.
- Pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i začine.
- Miksaj jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta. Umiješaj pire od bundeve i na kraju prosij suhe sastojke. Miješaj dok se ne sjedini.
- Prelij smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Peci 13 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Dok se biskvit peče, pripremi papir za pečenje i pospi ga šećerom u prahu. Vrući biskvit prebaci na taj papir, odvoji papir s biskvita i zarolaj biskvit. Ostavi da se ohladi.
Sastojci za kremu:
- 200 g krem sira
- 2 žlice milerama
- 200 g slatkog vrhnja
- 2 žlice meda
- korica naranče
Priprema:
- Sve sastojke izmiksaj u glatku kremu.
- Ohlađeni biskvit odrolaj, premažite kremom i zarolaj opet.
- Ostavite u hladnjaku da se stisne i rashladi. Prije posluživanja pospi šećerom u prahu.