gastro postao
Iako vrlo kalorična, pravi gurmani obožavaju patku zbog njene hrskave i sočne kožice
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 283
Potrebno vam je
- maslac, slani
- ulje maslinovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- svježi timijan
- lovorov list
- ružmarin
- 150 g leća, suha
- 1 kom jabuka (cijela)
- 1 list peršin, list
- 1 kom limun
- klice graška
- klice poriluka
- alfa alfa klice
- šumsko voće
- 4 kom pačji bataci
Priprema
- Leću namočite noć prije pripreme. Procijedite te skuhajte u malo posoljene vode. Nemojte je prekuhati nego je skinite s vatre nekoliko minuta prije i šokirajte u ledenoj kupki.
- Jabuku narežite na trakice kao za julien povrće i umiješajte u leću. Leću začinite solju, maslinovim uljem i limunovim sokom. Confit napravite tako da očistite batke (bilo bi dobro posoliti ih i popariti dan prije).
- Pecite u masnoći, u mješavini maslaca i maslinova ulja koje ih je prekrilo. Dodajte timijan, lovor i ružmarin.
- Neka se peku, ali pripazite da ne zakuha ulje. Idealna temperatura je 80 stupnjeva. Neka na njoj kuhaju 2 do 3 sata.
- Kada su batci pečeni, izvadite ih i na malo gusje masti zapecite kožice da budu hrskave. Šumsko voće kuhajte na karameliziranom šećeru. Blendajte te propasirajte i servirajte kao podlogu za leću s jabukama.
- Na nju naslonite rumeni batak, a na njega klice koje ste začinili maslinovim uljem, soli i limunom.
Izvor Tomislav Gretić