Tradicionalna karnevalska slastica podrijetlo vuče još iz ranog srednjeg vijeka kad su ga obožavali Arapi i Perzijanci, da bi se kasnije proširio Europom, posebno Njemačkom, odakle su ga iseljenici donijeli u SAD.
Riječ je o tijestu od jaja, mlijeka, brašna, soli, šećera i maslaca, koje se ulijeva u oblik gnijezda u ulje i prži. Najčešće se jede posut šećerom u prahu, ali je još ukusniji uz marmeladu od marelica ili šljiva ili preliveno cimetom ili čokoladom. U Njemačkoj je poznat po nazivu “strauben”, a priprema se od brašna, slatkog vrhnja, maslaca, jaja, žumanjaka i kvasca.
Američka verzija umjesto kvasca sadrži prašak za pecivo. Osim lijevka s kojim se tijesto ulijeva u vruće ulje, može se koristiti i obična vrećica za zamrzavanje kojoj se odreže vrh te se kroz nju istiskuje smjesa u koju se mogu dodati i latice jestiva cvijeća, poput nevena ili ljubičica, koje će bojom oživjeti tijesto, ali i med ili javorov sirup, s kojim se može zamijeniti šećer.
Za šarenilo na tanjuru, osim voća, pridonijet će i žlica kakaa koja se može dodati u tijesto, kao i malo pirea od bundeve koji će obojiti slasticu. Ako pri ruci imate boju za hranu, tijesto podijelite u nekoliko zdjelica i u svaku kapnite nekoliko kapi boje te ispecite hrskavu slasticu u duginim bojama. Umjesto šećera u prahu, lijevani kolač poslužite preliven karamelom i s kriškama hrskave jabuke. Indijski lijevani kolač naziva se jalebi.
Tijesto gnjezdastog oblika se prži u ulju, a potom se namače u šećerni sirup u koji se dodaje sok od limuna, limete ili ružina vodica. Za razliku od ostalih naroda, Indijci svoju verziju ovoga kolača ne poslužuju kao desert nego kao predjelo. Na području sjeverne Afrike ova slastica poznatija je kao zlebija, a priprema se od brašna, kvasca, jogurta, šećera ili meda te se zatim miješa s vodom i dvije sjemenke kardamoma te prži u ulju.
GNIJEZDA S VOĆEM
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 250 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 6 žumanjaka
- kocka svježeg kvasca
- 200 g zamrznutih malina ili borovnica
- 2 dl vrhnja za šlag
- šećer u prahu
PRIPREMA:
- Umiješajte otopljeni maslac, slatko vrhnje, jaja, žumanjke i kvasac, koji ste rastopili u malo vode, u glatko tijesto.
- Postupno dodavajte brašno i miješajte dok tijesto ne postane gušće. Napunite vrećicu i odrežite joj vrh.
- Pažljivo istiskujte tijesto po zagrijanom ulju. Pržite s obje strane dok ne pozlati i ocijedite na papirnatom ručniku. Istucite šlag. Kolač pospite šećerom u prahu, dodajte voće i žlicu šlaga.